Predsjedništvo Hrvatskoga sabora jednoglasno odlučilo da je u Sabornici obvezno nošenje zaštitnih maski

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izvijestio je da je na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora jednoglasno donesena odluka da će od sutra, odnosno od početka nove izvanredne sjednice Sabora, u Sabornici biti obvezno nošenje zaštitnih maski, u Sabornici će sjediti manji broj zastupnika, njih 41, a aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasovanja.

- Donijeli smo odluku da su maske obvezne na plenarnim sjednicama, od sada ćemo se toga striktno držati, to više neće biti preporuka, nego obveza, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva, te naglasio da je odluka donesena jednoglasno.

Ta je odluka, naveo je, donesena sukladno preporukama HZJZ-a, strukovnih liječničkih udruga te zbog aktualne epidemiološke situacije i činjenice da je jedan zastupnik pozitivan. Dogovoreno je i postupanje ako neki zastupnici odbiju nositi masku.

- Dogovorili smo se da će predsjedatelj prvo upozoriti osobu da stavi masku, ako to ne želi, zamolit će je da napusti dvoranu. Ako ni nakon toga ne postupi po zahtjevu predsjedatelja, dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, napravit će se prekid i zamoliti Stražu da osobu izvede van, rekao je predsjednik Sabora Jandroković. 

Napomenuo je da će se na ulazima u Sabor tražiti da svi nose maske. -Nećemo biti agresivni, ali moramo štititi zdravlje zastupnika. Maske ne nosimo samo radi sebe, nego i da zaštitimo druge, istaknuo je.

U Sabornici 41 zastupnik i predsjedatelj

Predsjedništvo se suglasilo da se Sabor vrati režimu po kojem je radio u prošlom sazivu, dakle da u Sabornici bude manje zastupnika.

Bit će ih 41 plus predsjedatelj, rekao je Jandroković navodeći da se do te brojke došlo primjenom modela koji se koristi za postavljanje pitanja na Aktualnom prijepodnevu.

Broj zastupnika nekog kluba dijeli se sa četiri, pa će HDZ u Sabornici imati 16 zastupnika, SDP devet, Domovinski pokret tri, Most i Zeleno-lijevi blok po dva, a po jedan nacionalne manjine, IDS, Hrvatski suverenisti, HNS, HSS/HSU, SDSS, HSLS/Reformisti,  SIPP/Glas/Pametno i bez kluba jedan zastupnik.

-Na taj način osigurali smo dovoljan fizički razmak, a uz nošenje maski solidnu pretpostavku za sprječavanje bolesti, kaže predsjednik Sabora.

Glasovanje video-vezom

Najavio je da će zastupnici ponovno glasovati iz više prostorija te da će se aktivirati mogućnost elektroničkog glasovanja. Nadležna služba Sabora već radi na tome da osigura i glasovanje zastupnika koji su bolesni ili u samoizolaciji, moći će se videovezom uključiti u proces glasovanja, bit će vidljivi na ekranu, rekao je Jandroković.

Također se mislilo na eventualne zlouporabe. - Spriječit ćemo zlouporabu toga da netko ne bi izbjegao doći u Sabor, a glasovao video-linkom, morat će priložiti potvrdu ako je bolestan ili u samoizolaciji, kazao je.

Odbacio je tumačenja da se elektroničko glasovanje uvodi jer HDZ ima tanku većinu Saboru. -Ne, u ovom trenutku nemamo tu vrstu problema, glasovanje će biti tek idući petak, ali moramo razmišljati što nam nosi jesen i budućnost, moramo osigurati da parlament normalno radi, naglasio je.

-Sabor mora donositi zakone i bilo bi vrlo loše za državu da Sabor zbog samoizolacija ili zaraza ne može obavljati svoj posao, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković i poručio da u uvođenju elektroničkog glasovanja ne vidi  nikakvu zadnju namjeru, niti išta loše.

Za sada se neće mjeriti temperatura onima koji ulaze u Sabor. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, težit ćemo zaštiti zdravlja zastupnika, medija, osoblja u Saboru, poručio je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković također je najavio da će Sabor, koji u srijedu počinje izvanrednu sjednicu koja će potrajati do kraja idućeg tjedna, redovno zasjedanje početi u srijedu, 16. rujna.

Autor: Hina/Ured predsjednika