Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio državnog ministra za vanjske poslove Indije Ananda Sharmu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je državnog ministra vanjskih poslova Republike Indije Ananda Sharmu u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

U razgovoru dvojice dužnosnika izraženo je zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa koji su tradicionalno prijateljski, stabilni i bez otvorenih pitanja. Hrvatska i Indija dobro surađuju i na multilateralnom planu u okviru međunarodnih organizacija, a od uspostave diplomatske suradnje kontinuirano se odvija i u parlamentarnim okvirima, i na razini predsjednika parlamenata, kao i na razinama odbora i parlamentarnih izaslanstava. Predsjedniku Hrvatskoga sabora upućen je poziv da dođe u uzvratni posjet Indiji, koji je on rado prihvatio izrazivši duboku želju da se posjet uskoro i ostvari.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Šeks i indijski državni ministar za vanjske poslove Sharma suglasili su se da nisu iskorišteni svi potencijali za suradnju, prije svega na planu gospodarstva, obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Indijski ministar zahvalio je predsjedniku Sabora na podršci koju je Hrvatska dala indijskoj rezoluciji na temelju koje je Opća skupština UN-a rođendan Mahatme Ghandija, 2. listopada, ove godine proglasila Međunarodnim danom nenasilja napomenuvši kako problemi, protiv kojih se Ghandi borio, na žalost postoje još i danas u velikim dijelovima svijeta. Predsjednik Sabora je istaknuo kako je Mahatma Ghandi u Hrvatskoj cijenjen kao zagovornik plemenitih ideja, kao mirovni vođa i borac protiv siromaštva, rasizma, izrabljivanja i gladi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora