Predsjednik Sabora sastao se s predsjednikom Narodne skupštine Republike Koreje

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se danas s visokim izaslanstvom južnokorejskog parlamenta na čelu s predsjednikom Narodne skupštine Republike Koreje Heeom Taeom Parkom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj, parlamentarnoj i gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Koreje. Izraženo je obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima dviju zemalja bez otvorenih pitanja koji su dodatno dinamizirani postavljanjem stalnog veleposlanika Republike Koreje u Zagrebu u siječnju 2008. godine.

Zajednička je ocjena predsjednika Sabora i južnokorejskog parlamenta da su gospodarski odnosi između Hrvatske i Južne Koreje nedovoljno razvijeni, no da postoji potencijal za povećanje robne razmjene, osobito u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije te suradnje na području turizma, na što će se Južna Koreja fokusirati u nadolazećem razdoblju. Južna Koreja, koja je u rujnu 2009. godine potpisala Ugovor o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, ujedno je izrazila snažan interes za Luku Rijeka kao najbližu pomorsku luku prema Srednjoj i Istočnoj Europi, koju bi mogla koristiti kao iskrcajnu luku za svoja dobra. 

Svjesni da međusobnu robnu razmjenu nije moguće povećati preko noći, Bebić i Park podržavaju nastavak vrlo intenzivne parlamentarne suradnje kroz parlamentarne skupine prijateljstava s ciljem jačanja bilateralne i gospodarske suradnje koja ima prioritetno mjesto u hrvatsko-korejskim odnosima. Uoči 20. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Južne Koreje, koja se obilježava iduće godine, južnokorejski parlament dat će svoju punu podršku organizaciji zajedničkih događanja i projekata, zaključio je predsjednik Narodne skupštine Republike Koreje Hee Tae Park.

Autor: Ured predsjednika Sabora