Predsjednik Sabora pročitao Izjavu prigodom obilježavanja Međunarodnog dana za uklanjanje nasilja nad ženama

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na današnjoj je sjednici pročitao Izjavu prigodom obilježavanja Međunarodnog dana za uklanjanje nasilja nad ženama sljedećeg sadržaja:

"Današnji se dan, 25. studenog, svugdje u svijetu obilježava kao Međunarodni dan za uklanjanje nasilja nad ženama, a ova je godina i posebno značajna jer predstavlja desetu obljetnicu proglašenja toga dana od strane Ujedinjenih naroda.

Nasilje nad ženama i djevojkama uzima mnoge oblike i nije ograničeno niti na jednu kulturu, regiju i zemlju, ili neku specifičnu grupaciju žena. Ono u privatnom ili javnom životu ugrožava prava, slobode, zdravlje, kvalitetu života, te u nekim slučajevima, i same živote žena, bez obzira na njihovu nacionalnost, godine starosti ili socijalni status. Ono ima izuzetne socijalne i ekonomske posljedice te umanjuje doprinos koji žene mogu imati na razvoj, mir i sigurnost te zaštitu ljudskih prava.

Izvadak je to iz poziva kojeg je uputila Interparlamentarna unija, čiji je član i Hrvatski sabor, a kojime se u parlamentima širom svijeta žele inicirati konkretne aktivnosti na planu borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski je sabor, kao i svake godine, ovaj dan obilježio održavanjem tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova na koju su pozvani mnogi čimbenici sustava borbe protiv nasilja nad ženama – kako iz državnog, tako i iz nevladinog sektora, a kao što znamo nedavno je ovaj parlament donio i novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji će svakako još i više unaprijediti sveobuhvatne napore koje Republika Hrvatska provodi u suzbijanju nasilja nad ženama.

Ovim obraćanjem javnosti koristimo prigodu još jednom potvrditi nepokolebljivu namjeru da ustrajemo u tim naporima, a Hrvatski će sabor i nadalje, zajedno sa svim svojim zastupnicama i zastupnicima, prije svega putem donošenja svih potrebnih zakonskih propisa, ali i javnim zalaganjem nastojati da pitanje uklanjanja nasilja u obitelji te nasilja nad ženama općenito, ostane visoko na ljestvici naših aktivnosti."

Autor: Odbor za ravnopravnost spolova