Predsjednik Sabora primio izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske koje je u Sabor donijelo betlehemsko svjetlo mira

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ujedno i pokrovitelj akcije "Betlehemsko svjetlo mira", primio je izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske koje je u Sabor donijelo betlehemsko svjetlo mira.

Na božićnu večer 1986. na austrijskog televiziji u emisiji "Svjetlo u mraku", u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila, kao zahvalu, darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila divna ideja prihvaćena u mnogim zemljama svijeta. Prenošenjem betlehemskog svjetla pridonosi se premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma.

Savez izviđača Hrvatske već dvadeset godina sudjeluje u ovoj tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji. Hrvatska je ove godine dobila iznimnu čast da bude prva zemlja koja dobiva betlehemsko svjetlo jer proslavlja 100. obljetnicu izviđaštva u Hrvatskoj i 60. obljetnicu nacionalnog Saveza izviđača. Hrvatski sabor pokrovitelj je ovogodišnjih aktivnosti i prvog donošenja svjetla u Hrvatsku.

Prilikom primanja svjetla predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko poželio je da "ovaj simbol unese svjetlo u naše živote, posebice živote političara. Neka ovaj simbol mira pridonese boljem razumijevanju i solidarnosti među svim ljudima", rekao je Leko. Zahvalivši Željku Rogliću, predsjedniku Saveza izviđača Hrvatske, postavio je fenjer na istaknuto mjesto ispred Sabornice gdje će se on čuvati sve do Božića.

Paljenje svjetla, koje se tradicionalno obavlja u prvu nedjelju došašća u Betlehemu, ove je godine moralo biti odgođeno zbog sukoba u Svetoj zemlji između Izraela i palestinskog Hamasa. Svjetlo mira upalio je 11-ogodišnji Khader Ballute tijekom primirja.

Autor: Služba za medije