Predsjednik Sabora Luka Bebić sudjeluje na 6. forumu Europa - Rusija u Varšavi

Varšava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić doputovao je u Varšavu gdje sudjeluje na 6. forumu Europa - Rusija. Prvoga dana Foruma sudionicima je predstavljeno izvješće o transformaciji Rusije u 2010. s naglaskom na političkoj i gospodarskoj situaciji. U panel raspravi s temom "Partnerstvo za modernizaciju", uz predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta, predsjednicu estonskog parlamenta Enu Ergma te predsjednika poljskog Sejma Grzegorza Schetynu, sudjelovao je i predsjednik Sabora Bebić. 

U središtu pozornosti stavljeno je načelo jednakosti zemalja, pitanje zajedničkih interesa Rusije i pojedinih članica EU-a s obzirom na različita povijesna iskustva tih zemalja te pitanje može li se Rusija modernizirati bez demokratizacije. Predsjednik njemačkog Bundestaga Lammert istaknuo je poteškoće u zajedničkom dijalogu europskih zemalja s Rusijom, a s obzirom na različite odnose iz prošlosti. Njegov je dojam da u Rusiji danas postoje različita shvaćanja modernizacije ruskog društva. Ruske elite modernizaciju shvaćaju isključivo kao gospodarsku modernizaciju bez stvarnih demokratizacijskih procesa u društvu, drži predstavnik Njemačke. 

Predsjednik Sabora Bebić istaknuo je važnost odnosa s Rusijom za svaku članicu EU-a. "Budućnost europskog kontinenta ne može biti osigurana niti se razvijati bez pravog i strukturiranog dijaloga između Europe i Rusije. Rusiji je EU najvažniji trgovinski partner, stoga njezina modernizacija velikim dijelom ovisi o suradnji s Unijom koja je i najveći izvor modernih tehnologija za Rusiju", rekao je Bebić te dodao kako je upravo razvoj energetske, prometne i telekomunikacijske mreže ključan element u približavanju EU-a i Rusije. "Kao buduća članica EU-a Hrvatska s posebnim zanimanjem prati razvoj odnosa između Unije i Rusije i veseli se kvalitativnim pomacima u tim odnosima. Uvjereni smo da razina i kvaliteta tih odnosa ima direktan utjecaj na jačanje prostora stabilnosti i sigurnosti u Europi", rekao je Bebić. "Hrvatska stoga smatra važnim nastavak razvoja dijaloga u okviru nedavno usvojenog Partnerstva za modernizaciju u četiri ključna zajednička područja: gospodarstvu, sigurnosti, pravosuđu te znanosti i kulturi", zaključio je Bebić. 

Predsjednica estonskog parlamenta Ergma istaknula je, među ostalim, kako s obzirom na razlike među zemljama poput geografskog položaja, veličine, broja stanovnika te gospodarske snage, nema stopostotne jednakosti među zemljama, ali da treba biti uzajamnog poštovanja u okviru dijaloga. Naglasila je kako Rusija ima golem potencijal te da je u stanju korak po korak demokratizirati svoje društvo za što je najvažniji razvoj civilnog društva. U utorak poslijepodne sudionici 6. foruma Europa - Rusija raspravljat će o Rusiji u 21. stoljeću, o očekivanjima i projektima, o odnosu EU-a i Rusije te o zajedničkim vrijednostima. 

Autor: Ured predsjednika Sabora