Predsjednik Sabora Josip Leko prisustvovao ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u švedskom parlamentu

Stockholm - Švedski parlament podržao je ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji s 280 glasova, dok je 20 zastupnika glasovalo protiv, a 49 ih je bilo odsutno. U švedskom parlamentu postoji širok konsenzus o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kazala je u srijedu u Stockholmu predsjednica Odbora za vanjsku politiku Sofija Arkelsten, što su u raspravi pokazali i zastupnici koji su predložili Riksdagu da tijekom poslijepodneva ratificira Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Švedski parlament je tijekom jutra održao raspravu o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji kojoj je nazočan bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Nakon rasprave, on se sastao s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku. "Bila je to vrlo pozitivna rasprava u parlamentu u kojem postoji širok konsenzus. Želimo pokazati otvorenost i uključenost", kazala je Arkelsten nakon sastanka s Lekom u izjavi novinarima. Dodala je kako se političari često fokusiraju na pitanja "koja možda još nisu savršena, ali imamo velika očekivanja" od Hrvatske. Izrazila je uvjerenje da će Zagreb posao dovršiti na vrijeme te izrazila dobrodošlicu u Europsku uniju.

"Danas je vrlo ugodno biti u švedskom parlamentu, slušati raspravu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. Zadovoljstvo je stoga što prijatelji iz švedskog parlamenta i Švedska kao prijatelji Hrvatske naglašavaju dvije stvari: da je proširenje i ulazak Hrvatske od interesa za Europsku uniju i da to prepoznaje i Švedska kao svoj interes", rekao je Leko u izjavi novinarima. "Mi smo više nego zadovoljni raspravom, porukama koje šalju i povjerenjem koje ukazuju Hrvatskoj i njezinoj vjerodostojnosti i opredijeljenosti za europsku politiku", dodao je.

U kratkoj raspravi u parlamentu, u kojoj su sudjelovala četiri zastupnika, rečeno je da je Švedska uvijek podupirala politiku proširenja Europske unije smatrajući da donosi boljitak svima i da čini Europu snažnijom i konkurentnijom, a u tom kontekstu uvijek je podupirala i hrvatsko pristupanje. "Danas je povijesni dan, ne samo zbog izbora u SAD-u, nego i zbog toga što donosimo odluku o hrvatskom pristupanju EU-u", rekao je zastupnik Tommy Waidelich. Zastupnici su naglasili da pred Zagrebom još uvijek stoji nekoliko zadaća koje treba odraditi navodeći problem korupcije, potrebu poboljšanja u pravosudnom sustavu, tržišno natjecanje, slobodu medija, ljudska prava, te poboljšanje poslovne klime. Također su kazali da se hrvatskim pristupanjem povećavaju kratkoročni troškovi i za Švedsku, ali da će oni dugoročno biti kompenzirani. Švedska će biti devetnaesta zemlja koja će time ratificirati pristupni ugovor s tim da u nekoliko njih postupak još nije službeno dovršen. (Hina)

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina