Predsjednik Sabora Jandroković pozvao na izgradnju Hrvatske zasnovane na uključivosti i solidarnosti

Knin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" koje je započelo zvonjavom kninskih crkvenih zvona, kojom se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Na spomenik Hrvatske pobjede "Oluja 95" na središnjem kninskom trgu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su i svijeće zapalili uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik u VRO "Oluja" Ante Gotovina. 

Svetu misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko-dalmatinski nadbiskup.

U svečanom programu u središtu Knina nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je istaknuo da obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluje hrvatski narod slavi s poštovanjem i ponosom te pozvao na izgradnju Hrvatske zasnovane na društvenoj pravednosti, solidarnosti i uključivosti.

-Domovinski rat temelj je slobodne, neovisne, demokratske i suverene Hrvatske, na kojem gradimo našu sadašnjost i budućnost, istaknuo je Jandroković na središnjem obilježavanju obljetnice Oluje, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. 

Pozvao je na  ostvarivanje vizije Hrvatske kao sigurne zemlje s pravnom i socijalnom izvjesnošću, zasnovane na društvenoj pravednosti, solidarnosti i uključivosti, zemlje sa snažnim i održivim gospodarstvom, zemlje znanja i inovacija u kojoj će mladi pronaći mogućnosti da ostvare svoj osobni i profesionalni život i pridonesu njezinoj demografskoj vitalnosti.

Istaknuo je zadovoljstvo što se, unatoč izazovnim vremenima pandemije, održava proslava obljetnice Oluje  u kraljevskom Zvonimirovom gradu, ispod stoljetne tvrđave na kojoj je prije 25 godina zavijorio slobodno i ponosno hrvatski stijeg kako bi označio najveću pobjedu u Domovinskom ratu i završetak uspostave Hrvatske za buduća stoljeća.

-Iako mnogi hrvatski građani nisu ovdje s nama, uvjeren sam da su u Kninu svim svojim srcem, rekao je Jandroković.

Posebnu zahvalnost je iskazao braniteljima i njihovim obiteljima čije "herojstvo nas je obranilo te pokazalo što je to sloboda u kojoj danas živimo".

Pritom, istaknuo je, ne smijemo zaboraviti ni sve nestale te moramo učiniti sve kako bi obitelji nestalih saznale sudbinu svojih najmilijih.

Podsjetio je i da su u Domovinskom ratu stvorene hrvatska vojska i policija koje svoje dužnosti svakodnevno obavljaju časno, nesebično, ponekad po cijenu velikih žrtva, uvijek odgovorni kada je u pitanju zaštita hrvatskih ljudi.

-Tu odgovornost ponovo su potvrdili na početku zdravstvene krize uzrokovane pandemijom i nakon potresa u Zagrebu. I zato ih hrvatski ljudi vole i cijene, istaknuo je predsjednik Sabora.

Jandroković se posebno osvrnuo i na pandemiju i potres istaknuvši požrtvovnost mnogih sunarodnjaka i u ovim izazovnim vremenima.

-Danas kada je cijeli svijet pogođen dosad neviđenom krizom, naš prioritet mora biti očuvanje zdravlja i života ljudi, ali i radnih mjesta, rekao je Jandroković, uvjeren da sve te izazove možemo prevladati – zajedničkim snagama i vjerom u vlastite sposobnosti.

Pritom je istaknuo važnost očuvanja svijesti o nacionalnom identitetu, poznavanju svoje prošlosti, očuvanju hrvatskog jezika, kulture i umjetnosti, promicanju najviših vrednota ustavnog poretka.

To "odgovorno domoljublje" potiče nas da sve što činimo – činimo – ne samo zbog sebe – već zbog šire zajednice i napretka hrvatskog društva u cjelini, da se svakodnevno borimo za hrvatske nacionalne interese, zajednički tražimo rješenja za sve unutarnje i vanjske izazove i promjene, da promičemo međunarodni ugled zemlje i osnažujemo njezinu ulogu u novom međunarodnom poretku.

Proslavimo današnji dan dostojanstveno, s radošću i ponosom, poručio je Jandroković.

Autor: Hina/Služba za medije