Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upisao se u knjigu žalosti u povodu smrti Žarka Domljana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković upisao se u knjigu žalosti koja je u Hrvatskome saboru otvorena u povodu smrti dr. Žarka Domljana: 

"S velikom se tugom opraštamo od gospodina Žarka Domljana koji će nam ostati u trajnom sjećanju zbog njegovog političkog angažmana i izuzetnog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, izgradnji njezinih državnih institucija te promicanju hrvatskih interesa u međunarodnim organizacijama. 

Dr. Žarko Domljan ostat će upamćen kao prvi predsjednik Hrvatskoga sabora nakon demokratskih promjena. Pod njegovim vodstvom, Hrvatski sabor donio je niz temeljnih pravnih akata za razvoj suvremene hrvatske države i društva, među kojima su donošenje prvog hrvatskog Ustava i odluke kojom je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom.

U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti dr. Domljan pokazao je veliko domoljublje, predanost i odgovornost promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese. To je posebno došlo do izražaja u njegovu međunarodnom djelovanju pri afirmaciji i pozicioniranju Hrvatske u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. 

Gospodina Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca koji je ostavio neizbrisiv trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije.

Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za nju se borio.“