Predsjednik Odbora za gospodarstvo Tušek primio izaslanstvo Porezne uprave Ministarstva trezora i financija Turske

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek s potpredsjednicom Odbora Ankom Mrak Taritaš te članovima Željkom Pavićem i Nadicom Dreven Budinski primio je u četvrtak izaslanstvo Porezne uprave Ministarstva trezora i financija Republike Turske koje je predvodio voditelj Uprave za upravljanje prihodima Kaan Kasom.

Posjet Hrvatskome saboru održan je u okviru studijskog posjeta izaslanstva Republike Turske Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tema radnog sastanka bila je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske s naglaskom na područje digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Predsjednik Tušek predstavio je rad Odbora za gospodarstvo u pogledu digitalnih tema osvrnuvši se na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Plan je ocijenio vrlo ambicioznim u području digitalizacije, obzirom da se, kako je istaknuo, predviđa više od 20  posto sredstava u okviru Plana dodijeliti upravo digitalnim mjerama. Potpredsjednica Odbora Mrak Taritaš je naglasila važnost digitalne i analitičke transformacije Porezne uprave te izrazila zadovoljstvo dosad učinjenim.

Voditelj turskog  izaslanstva Kasom je istaknuo kako Hrvatska predstavlja primjer dobre zakonodavne prakse u području digitalizacije te istaknuo važnim razmjenu iskustva i suradnju dviju država u što boljoj implementaciji digitalne infrastrukture u obje države.

Član Odbora za gospodarstvo Željko Pavić održao je prezentaciju o povećanju kvalitete poslovnih procesa u javnim institucijama kroz sustav digitalizacije. –Važnu ulogu u razvoju informatičkih sustava za podršku Poreznoj i Carinskoj upravi, kao i razvoju međubankovnog platnog sustava, imale su agencije APIS IT, odnosno FINA, naglasio je Pavić. Istaknuo je i važnost informatičkih sustava koji su u Hrvatskoj razvijeni, a važni su za funkcioniranje države i pružanje usluga građanima, kao što su primjerice carinski informacijski sustav i COP (Centralni obračun plaća).

Pritom je posebno izdvojio NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) kao sustav centraliziranog pristupa do servisa koje građanima pruža država, a kojem se mogu priključiti i jedinice lokalne samouprave kao i javna poduzeća. Pavić je naglasio da se intenzivno radi na implementaciji GSB (Government service bus) – državne sabirnice koja će omogućiti jednostavniju, bržu i efikasniju razmjenu podataka između tijela državne uprave, a istovremeno i standardizaciju razmjene podataka.

Nakon prezentacije uslijedila je rasprava sa saborskim zastupnicima u kojoj je naglasak stavljen na dosadašnja postignuća obiju država u području digitalizacije javne uprave.