Predsjednik Hrvatskoga sabora sastao se s predsjednikom Svjetskog kongresa Ukrajinaca

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Svjetskog kongresa Ukrajinaca Evhenom Čolijem.

Sastanku je uz predsjednika Sabora prisustvovala predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova i voditeljica Hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva Gordana Sobol. Uz predsjednika Svjetskog kongresa Ukrajinaca sastanku su nazočili veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levčenko, predstavnici Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Ivan Semenjuk i Larisa Uglješić te predsjednik Koordinacije ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Viktor Filima.

Pohvalivši hrvatsku politiku prema nacionalnim manjinama te novi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Čoli je izrazio veliko zadovoljstvo položajem ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Članica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Larisa Uglješić izrazila je zahvalnost zbog kontinuirane potpore hrvatskih institucija i Vlade ukrajinskoj manjini, koje su dale potporu za izgradnju hrvatsko-ukrajinskog Doma kulture u Vukovaru, za koji je 17. studenoga položen kamen temeljac.

Hrvatska je posebno zahvalna ukrajinskoj manjini, čiji su pripadnici sudjelovali u Domovinskom ratu, boreći se za samostalnost Hrvatske, istaknuo je predsjednik Sabora te izrazio želju za produbljivanjem dobrih bilateralnih odnosa, uključujući gospodarsku suradnju između dvije zemlje.

Suradnja između hrvatsko-ukrajinskih skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora i Vrhovne rade Ukrajine s fokusom na gospodarske teme vrlo je intenzivna proteklih godina, a na proljeće se očekuje i novi posjet skupine prijateljstva Hrvatska-Ukrajina Vrhovne rade Hrvatskom saboru, zaključila je Gordana Sobol.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora