Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Armenije Roubena Karapetyjana

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet Roubena Karapetyjana, veleposlanika Republike Armenije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rimu.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Armenije pri čemu je predsjednik Sabora naglasio kako je Hrvatska predana produbljivanju suradnje s Armenijom i drugim zemljama u regiji Južnog Kavkaza putem stvaranja pravnog okvira usmjerenog na jačanje gospodarske suradnje i trgovine. Unapređenju bilateralnih i gospodarskih odnosa s Armenijom trebalo bi pridonijeti i najavljeno imenovanje počasnih konzula u Zagrebu i Erevanu, suradnja s Armenskom gospodarskom komorom otvorenom 2010. godine u Zagrebu te organiziranje gospodarskih sajmova i susreta hrvatskih i armenskih poslovnih ljudi.

"Hrvatske tvrtke u raznim područjima imaju znanje i iskustvo kojim bi mogle sudjelovati u infrastrukturnim projektima u Armeniji, kao što je to primjerice izgradnja autocesta", dodao je predsjednik Sabora. Hrvatska podupire Armeniju u njezinim nastojanjima da se približi Europskoj uniji i NATO savezu i spremna je podijeliti svoje iskustvo i pomoć u ostvarenju tih ciljeva, istaknuo je predsjednik Sabora. Zahvalivši na ponuđenoj potpori Karapetyjan je istaknuo kako će u tu svrhu od ključne važnosti biti međuparlamentarni odnosi.

Osvrnuvši se na slične poteškoće u očuvanju identiteta koje su Hrvatska i Armenija imale u svojoj prošlosti, predsjednik Sabora dodatno je izrazio snažnu želju za jačanjem kulturne suradnje između Hrvatske i Armenije.

Autor: Ured predsjednika Sabora