Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića

Zagreb - "Hrvatska želi kvalitetnu suradnju sa svojim prvim susjedima, uključujući Srbiju, jer nema prosperiteta, stabilnosti ni sigurnosti Hrvatske bez dijeljenja istih vrijednosti sa zemljama koje ju okružuju", izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Predsjednik Sabora Bebić istaknuo je da "posljedice rata ne možemo i ne želimo zaboraviti jer onda ne bismo ništa naučili, ali da ni ne želimo živjeti u prošlosti". "Želimo otvarati nove stranice", kazao je predsjednik Sabora. 

Odgovarajući na pitanja novinara Bebić je rekao da je s Tadićem razgovarao i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji i podsjetio ga da u srbijanskom parlamentu još ne sjedi predstavnik hrvatske manjine. Postavio je i pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku i srbijanskog predsjednika zamolio da se na tom pitanju više učini. 

Na pitanje o međusobnim tužbama pred Međunarodnim sudom pravde Bebić je odgovorio da ne zna hoće li tužbe biti povučene i što će biti u tom području, ali da će biti u skladu s našim interesima razvoja dobrih odnosa. 

Na istom sastanku sudjelovala je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić koja je srbijanskom predsjedniku dala dokumentaciju vezanu za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Riječ je o sažetku onoga što je Hrvatska učinila u tom pregovaračkom poglavlju, doznaje se iz Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora.
 

Autor: Hina