Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na 45. Trci na prstenac u Barbanu

Barban – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u nedjelju na 45. Trci na prstenac koja je ove godine održana pod posebnim epidemiološkim mjerama, s ograničenim brojem posjetitelja i bez popratnih manifestacija.  

Predsjednik Hrvatskog sabora na svečanom otvaranju manifestacije ustvrdio je kako usprkos svemu trka ide dalje, a sama činjenica da je ove godine prenosi i Hrvatska televizija, "dodatno je priznanje ovom dragulju barbanske istarske i hrvatske tradicije našeg identiteta", rekao je.

- U današnje vrijeme globalizacije pravo je bogatstvo očuvati svoju tradiciju, identitet, vrijednosti i povijest, rekao je Jandroković primijetivši da organizirati utrku u tako složenim i zahtjevnim vremenima nije lako.

- No, moramo živjeti s tim i u ovakvim uvjetima graditi društvo utemeljeno na odgovornosti, solidarnosti i razboritosti te biti odgovorni i prihvatiti nove uvjete života jer se s njima može živjeti, naglasio je Jandroković dodajući kako se "malo moramo korigirati od onoga što smo činili i radili inače".

Jandroković je pozvao građane da čuvaju jedni druge poručivši kako trebamo voditi računa da neka naša zadovoljstva ne ugroze život ili zdravlje drugoga. - Moramo naći jednu mjeru između zaštite života i zdravlja i nastavka života očuvanja radnih mjesta našeg gospodarstva i svega onoga što u Istri možemo svjedočiti,  zaključio je Jandroković.

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, pokrovitelja manifestacije, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić istaknula je kako Trka na prstenac nije samo tradicija već je ona više od toga, turistički i razvojni potencijal, valorizacija kulture, ali i ponos svakog Barbanca. 

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako Trka njeguje i promiče tradiciju viteštva i junaštva te je neizostavan dio kulturnog identiteta i tradicije Hrvatske. Uz to je i važna turistička atrakcija te kulturni i tradicijski događaj koji gostima nudi jedinstveno iskustvo, što turisti traže diljem svijeta.

Ministrica Brnjac napomenula je da je Ministarstvo turizma sudjelovalo u financiranju projekta "Centra za posjetitelje Barban“ s temom viteške igre Trka na prstenac s gotovo pola milijuna kuna i najavila daljnju suradnju.

Ovogodišnjem slavodobitniku Trke na prstenac  Antoniju Osipu prijelazni predsjednički štit i bodež uručila je izaslanica hrvatskog predsjednika Melita Mulić, prijelaznu nagradu “Pticu prstenac” uručio mu je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, a posebno priznanje predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Trka na prstenac je viteško-konjička manifestacija prepoznata kao nematerijalno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Utrka je prvi put održana 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine. 

Autor: Hina/Služba za medije