Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio 305. Sinjskoj alci

Sinj - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković tradicionalno je, kao i svake godine dosad, nazočio, ovaj put 305. po redu, Sinjskoj alci.

Predsjednik Sabora u svibnju je primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva iz Sinja na čelu s predsjednikom Stipom Jukićem te im zahvalio na svemu što čine u očuvanju kulturne i povijesne baštine i promicanju hrvatskog nacionalnog identiteta te što tradiciju Sinjske alke razvijaju i šire diljem svijeta.

Uoči natjecanja za 305. Sinjsku alku predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković posjetio je samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, a potom je sudjelovao na vojvodinom prijmu u Alkarskim dvorima. 

Sinjska alka se održava uvijek početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka. Slavna je to viteška igra nastala prije 305. godina u čast Čudotvorne Gospe sinjske koja je pomogla Sinjanima i cijeloj Cetinskoj krajini u obrani od Turaka. Alku je 2010. godine UNESCO uvrstio na Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Na ovogodišnjoj, 305. Sinjskoj alci natjecalo se 17 alkara, a alkarske svečanosti održane su pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. 

Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica kojemu je ovo prva pobjeda u natjecanju Alke u karijeri.