Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio veleposlanika Slovenije Gašpera Dovžana

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašpera Dovžana. 

- Hrvatska i Slovenija su imale zajedničku povijest kao dio velikih zajednica, a danas kao  članice EU-a te prirodni saveznici,  trebaju nastaviti graditi svoje međusobne odnose, kazao je na početku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju bilateralnih odnosa ustvrdivši kako su odnosi vrlo dobri, ali da je potrebno osnažiti suradnju dvaju parlamenata i to na svim razinama, kako kroz  izravne kontakte parlamentaraca, tako i učestalijom razmjenom posjeta. Istaknuto je kako je važno ojačati dijalog odbora zaduženih za europske poslove, posebno uzevši u obzir da su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje, sa zajedničkim interesima u odnosu na Bruxelles. 

Potpredsjednik Sabora Reiner i veleposlanik Dovžan složni su kako Hrvatska i Slovenija trebaju ojačati i prekograničnu suradnju, a kao članice EU-a i Schengenskog prostora iskoristiti sredstva Europske unije za poboljšanje uvjeta života stanovništva uz granicu, poput ulaganja u izgradnju zajedničke prometne infrastrukture. Veleposlanik Dovžan je u vezi s tim izrazio nadu da će čelnici na lokalnoj razini znati prepoznati tu priliku. 

Gospodarski odnosi te turistička suradnja ocijenjeni su također vrlo dobrima, kao i međusobne investicije. Sugovornici su se složili da postoji puno prostora za zajedničke projekte poput korištenja geotermalne energije te na polju prehrambene industrije koja je strateški interes obiju zemalja. 

- Postoje naravno i neka otvorena pitanja, a rješenja se trebaju naći kroz dijalog, kazao je potpredsjednik Sabora.  – Hrvatsko predsjedanje EU-om, potresi i pandemija usporili su rješavanje otvorenih pitanja, ustvrdio je veleposlanik Dovžan, izrazivši nadu da će se taj proces uskoro nastaviti.

Potpredsjednik Sabora Reiner i veleposlanik Dovžan razgovarali su i o položaju nacionalnih manjina, posebno položaju Hrvata u Sloveniji. Slovenski je veleposlanik objasnio kako slovenski Ustav jamči svim pojedincima pravo na iskazivanje i zaštitu etničkog identiteta, ali razlikuje autohtone manjine Mađare i Talijane kojima su osigurana kolektivna prava te ostale etničke skupine koje žive i rade u Sloveniji, poput Hrvata, kojima se jamče individualna prava, npr. osnivanje vlastitih društava, učenje materinskog jezika, itd. Predložio je da se dijalog o mogućnostima jačanja individualnih prava Hrvata u Sloveniji intenzivira na razini ministarstava obrazovanja i kulture.