Odbor za obitelj, mlade i sport uputio poruku u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Zagreb – Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport, uputio je u poruku u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u kojoj stoji: 

„Svake godine zadnje srijede u mjesecu obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica, ustanovljen na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport 2017. godine. 

I ove godine Odbor želi ukazati na važnost otkrivanja i prijavljivanja vršnjačkog nasilja, jer se na taj način ne ostvaruje samo značajan doprinos kaznenopravnoj zaštiti djece i mladeži, već se ostvaruje i strateško usmjerenje države u provedbi prevencije i suzbijanja ukupnog delinkventnog ponašanja djece i maloljetnika, kao i zaštita prava svakog djeteta.

Prema podacima kojima Odbor raspolaže, u posljednjih dvije godine evidentirano je i povećanje broja maloljetnika i mlađih punoljetnika koji su počinili vršnjačko nasilje i kaznena djela na štetu maloljetnih osoba. O važnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja svjedoči i činjenica kako su članovi FM16+, savjetodavnog „dječjeg“ tijela Pravobraniteljice za djecu još na svom prvom sastanku istaknuli vršnjačko nasilje kao jednu od tema koju smatraju izuzetno aktualnom, pri čemu su osobito naglasili psihičko nasilje i nasilje putem interneta, ali i ukazali na izostanak adekvatne podrške žrtvama nasilja.

Stoga ove godine Odbor ukazuje na potrebu da međuresorna suradnja u rješavanju posljedica vršnjačkog nasilja bude promptna, sveobuhvatna, te da stručnjaci koji se uključuju u rad i sa žrtvama, ali i s počiniteljima vršnjačkog nasilja koji su također djeca, budu sigurni u svoje znanje i profesionalne kompetencije, da poznaju svoje dužnosti i obveze u postupanju, za što je nužno provoditi redovite edukacije.

Ujedno, apeliramo i na medije koji često radi ekskluzivnosti preuzimaju snimke vršnjačkog nasilja i objavljuju ih uz informacije o događaju. Takva praksa iznimno je štetna i za same sudionike vršnjačkog nasilja, osobito za žrtvu, ali i za svu ostalu djecu kojoj su takve objave dostupne, te se pridružujemo čestim apelima Pravobraniteljice za djecu i pozivamo medije da izvještavaju o pojavi protiv koje se valja boriti, a ne o pojedinačnim slučajevima.“