Odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe prihvatio nacrt rezolucije o migracijama zastupnika Domagoja Hajdukovića

Pariz - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Domagoj Hajduković sudjelovao je u srijedu u Parizu na sastanku Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe PSVE-a kojemu je predstavio nacrt rezolucije temeljene na svom izvješću o temi: "Integracija migranata i izbjeglica: koristi za sve uključene strane“. Članovi Odbora velikom većinom podržali su nacrt rezolucije, a Skupština će o izvješću i rezoluciji raspravljati na plenarnom zasjedanju u lipnju ove godine. 

Nacrtom rezolucije predlaže se šesnaest pristupa koje države članice Vijeća Europe mogu poduzeti kako bi integrirale migrante i izbjeglice na način koji potiče osjećaj zajedništva i minimizira strah i ogorčenost prema ljudima koji dolaze iz drugih zemalja. U nacrtu rezolucije Parlamentarna skupština navodi da je integracija “dinamičan proces uzajamne prilagodbe gdje i migranti i domaćini snose dio odgovornosti za uspjeh". Predložili su, između ostaloga, da europske vlade pozovu migrante i izbjeglice na prihvaćanje „novog društvenog ugovora“ koji utvrđuje njihova prava i obveze, ponude im mentorsku pomoć kada prvi put stignu u zemlju domaćina te otvore centre u kojima se migranti i izbjeglice mogu upoznati s članovima lokalne zajednice. Rezolucijom se također predlaže pravedno i uravnoteženo naseljavanje migranata po nacionalnom teritoriju kako bi se izbjegla takozvana getoizacija.

Oslanjajući se na pozitivne primjere integracije iz Norveške, Švedske i Finske, Odbor je prihvaćanjem nacrta rezolucije također predložio pristup migranata i izbjeglica prevoditeljima, kao i učenje jezika, usklađivanje njihovih vještina s mogućnostima zaposlenja te ciljanu pomoć oko stanovanja, pristupa zdravstvenoj skrbi i školovanju. Ranjivim skupinama treba ponuditi posebnu dodatnu podršku, navodi Odbor. Nadalje, komunikacija s javnošću o migracijama trebala bi biti poštena i utemeljena na činjenicama, baviti se i prednostima i izazovima, uz izbjegavanje stigmatizirajućeg, ksenofobnog, rasističkog, alarmantnog ili netočnog izvještavanja, stoji u tekstu kojeg su podržali parlamentarci.