Neven Mimica primio veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Milana Orožena Adamiča

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Milana Orožena Adamiča.

Obostrano je izražen blagi optimizam da u političkim odnosima Hrvatske i Slovenije stvari kreću nabolje i da se nazire volja s jedne i s druge strane da se otvorena pitanja koja opterećuju odnose počnu rješavati, što je u obostranom interesu.

"Otvoreno pitanje razgraničenja na moru počelo je opterećivati i nagrizati bilateralne odnose na način da je polako ulazilo u sva druga područja suradnje, što nije dobro. Stoga je jasno da treba naći dogovorno rješenje i da je dobar put dati mandat arbitraži da riješi pitanje granica koje je otvoreno osamnaest godina", primijetio je Mimica. Hrvatski sabor ratificirao je Sporazum o arbitraži i Hrvatska se nada da će se isto dogoditi i u Sloveniji, rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora, dodajući da potpisivanje Sporazuma i njegova ratifikacija u Hrvatskome saboru svakako olakšavaju bilateralne odnose Hrvatske i Slovenije.

Slovenski veleposlanik mišljenja je da je u posljednje vrijeme vidljiv pozitivan trend u bilateralnim odnosima. Drži da je važno ići korak po korak u rješavanju graničnog pitanja te je izrazio nadu da će i slovenski parlament potvrditi Sporazum o arbitraži, iako su otvorene i druge opcije, savjetodavnog, a i zakonodavnog referenduma. Ovu posljednju opciju slovenski veleposlanik komentirao je riječima da ona "ne bi bila dobra za ukupne odnose dviju zemalja, jer bi se čitav proces zamrznuo za najmanje godinu do godinu i pol dana". Naglasio je da je važno početi rješavati i druga otvorena pitanja koja opterećuju odnose između Hrvatske i Slovenije. Kao poruku na kraju svog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj rekao je da se međudržavni kontakti svakako trebaju nastaviti, bez političkog grča koji nije ni dobar ni potreban, a ideja vodilja treba biti ne tko će koga nadmudriti, već što će se zajedno učiniti da bi svi bolje živjeli.

Autor: Služba za odnose s javnošću