Neven Mimica i članovi Odbora primili Odbor za međunarodne odnose i europske integracije Skupštine Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica i članovi Odbora primili su u radni posjet Odbor za međunarodne odnose i europske integracije Skupštine Crne Gore.

Sa zadovoljstvom je ocijenjeno da srodni parlamentarni odnosi imaju uhodanu dinamiku posjeta koji su u zajedničkom cilju – što bržeg približavanja punopravnom članstvu Europske unije. Neven Mimica istaknuo je da sveukupno gledajući, nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, europski proces proširenja ima bolju perspektivu no što je to bilo prije godinu dana. Bitno je da više nema formalno institucionalne zapreke prijemu novih članica i tu šansu Crna Gora treba iskoristiti. Smatra vrlo pozitivnim što je Crna Gora odlučno podnijela svoj zahtjev za članstvo i da je to učinjeno u pravo vrijeme.

Što se tiče hrvatskog približavanja Europskoj uniji, Mimica smatra da će Hrvatska ubrzano ići prema kraju pregovora. Iznio je status hrvatskih pregovora, rekavši da je ukupno otvoreno 28 pregovaračkih poglavlja i da se Hrvatska nada da će do kraja ove godine otvoriti i preostalih pet poglavlja. Podsjetio je da su hrvatski pregovori bili blokirani deset mjeseci od strane susjedne Slovenije zbog graničnog pitanja između dvije zemlje, no da je konačno postignut dogovor da to pitanje riješi međunarodna arbitraža. Time je taj bilateralni problem konačno odijeljen od hrvatskog pregovaračkog procesa na čemu je Hrvatska inzistirala pa je na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji otvoreno pet, a privremeno zatvoreno šest pregovaračkih poglavlja. Što se tiče uskladbe zakonodavstva, potrebno je donijeti još samo deset do 15 zakona i tada će hrvatsko zakonodavstvo u potpunosti biti usklađeno s europskom pravnom stečevinom. Sveukupno, uzimajući 2000. kao polaznu godinu, Hrvatska je što uskladila, što donijela 400 tzv. europskih zakona. Hrvatska vjeruje da će prva polovica 2010. biti godina zatvaranja pregovaračkih poglavlja i zaključivanja ukupnog pregovaračkog posla, nakon čega slijedi potpisivanje Ugovora o pristupanju te konačno njegova ratifikacija u parlamentima zemalja članica. Smatra da je posljednje vrijeme stvorena kritična politička masa unutar Europske unije koja želi da Hrvatska što prije uđe u Uniju.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i europske integracije crnogorskog parlamenta Miodrag Vuković istaknuo je da je suradnja s Odborom za europske integracije Hrvatskoga sabora postala već tradicionalna i da je posebno značajna za Crnu Goru koja koristi hrvatska iskustva iz pristupnog procesa. "Nalazimo se u dosta zahtjevnoj fazi, završavamo pripremu odgovora Europskoj komisiji i nadamo se da će do prosinca taj posao biti gotov kako bi slijedeće godine mogli dobiti status kandidata i otvoriti proces pregovora", istaknuo je Vuković. Smatra da se potpisivanjem Lisabonskog sporazuma otvorila mogućnost za daljnje proširenje Europske unije i tu šansu Crna Gora ne smije propustiti.

Autor: Služba za odnose s javnošću