Marko Pavić održao sastanke u Europskom parlamentu te posjetio Interuniverzitetski centar za mikroelektroniku

Bruxelles/Leuven - Zastupnik Marko Pavić  boravio je od 28. veljače do 2. ožujka u Belgiji kojom je prigodom u Europskom parlamentu razgovarao o europskom Aktu o čipovima te posjetio institut IMEC (Interuniverzitetski centar za mikroelektroniku) u Leuvenu na poziv hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera. 

Prijedlog Akta o čipovima Europske komisije pokrenut je zbog  posljedica pandemije bolesti COVID-19 koja je rezultirala velikom potražnjom za digitalnim komponentama, posebno u automobilskoj industriji i krizom u opskrbi poluvodičima. Bio je to poticaj za razvoj strategije Europske unije o stvaranju najsuvremenijeg europskog sustava mikročipova kako bi se umanjila ovisnost o uvozu koji sada pokriva 90% tržišta Europske unije. Ovaj plan, koji Europskoj uniji treba osigurati sigurniju opskrbu čipovima, dobio je i potporu zastupnika u Europskom parlamentu. 

U ovom prijedlogu, Hrvatskoj je posebno važan dio koji doprinosi ostvarivanju ciljeva zelene i digitalne tranzicije s naglaskom na istraživanje i inovacije. Interes za dizajn čipova pokazao je već Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu koji je dio konzorcija 28 najprestižnijih europskih industrijskih i akademskih partnera koji sudjeluju u razvoju europskih mikroprocesora. 

Marko Pavić održao je sastanak i s predsjednikom Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, Younousom Omarjeem, te dogovorio uzvratni posjet i nastavak suradnje dvaju odbora.  Posebno je istaknuta tema otoka na Mediteranu sa svojim posebnostima koja je inicirana tijekom posjeta Younousa Omarjeea Hrvatskoj u prosincu prošle godine. Hrvatska je uz Finsku jedina članica Europske unije koja ima Zakon o otocima. 

U okviru posjeta Belgiji, zastupnik Pavić posjetio je IMEC u Leuvenu koji je jedan od vodećih svjetskih instituta koji se bave istraživanjem i razvojem čipova na kojem rade i vrhunski hrvatski znanstvenici.
U izaslanstvu su bili i dr. sc. Adrijan Barić s FER-a, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr.sc. David Smith i ravnatelj Instituta za fiziku dr.sc. Osor Barišić. Hrvatske znanstvene institucije zainteresirane su za razvoj dizajna čipova i istraživanje njihove aplikativne primjene koju bi ostvarile kroz suradnju s IMEC-om, posebno na projektima vezanim uz zdravstvo te kroz uspostavu Europske mreže centara kompetencija za poluvodiče gdje bi hrvatski mladi znanstvenici razvijali svoje vještine i alate kroz međunarodnu suradnju i koordinaciju.