Leko i Laridžani: Dijalog je nezamjenjiv za rješenje problema

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Islamske savjetodavne skupštine Irana Alijem Laridžanijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, iranskom nuklearnom programu te stanju na Bliskom istoku.

Leko je istaknuo da Hrvatska i Iran imaju prijateljske odnose te je pozdravio uspostavu dijaloga Irana s međunarodnom zajednicom, osobito sa Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatska ima principijelno stajalište da Iran ima pravo koristiti nuklearni program u energetske svrhe. - Važno je izgraditi povjerenje međunarodne zajednice prema iranskom nuklearnom programu što će pomoći i tješnjoj suradnji Hrvatske i Irana na svim područjima, rekao je Leko.

Laridžani je čestitao Dan neovisnosti podsjetivši da je Iran prva islamska zemlja koja je priznala Republiku Hrvatsku. Ocijenio je da su odnosi s Hrvatskom uvijek bili stabilni bez obzira na nesuglasice koje postoje između Irana i zapadnih zemalja. Izrazio je želju da se problem oko nuklearnog programa riješi na politički način te istaknuo da nema potrebe za zabrinutost. - Naš vjerski vođa zabranio je upotrebu nuklearnog oružja, a nama je religija iznad svih zakona, rekao je Laridžani. Laridžani je izrazio zabrinutost zbog radikalizma i terorizma, posebice na Bliskom istoku. Kad je riječ o Siriji, zauzeo se za demokratsko rješenje upozorivši na jačanje Al-Kaide koju smatra prijetnjom za sve, a posebno za sirijske kršćane.

Leko je izrazio zadovoljstvo otvorenim razgovorom istaknuvši da se Hrvatska i Iran, bez obzira na neslaganja u nekim pitanjima, slažu da je dijalog nezamjenjiv u rješenju aktualnih problema. Laridžani je pozvao predsjednika Sabora u službeni posjet Iranu.

Autor: Ured predsjednika Sabora