Izaslanstvo pučkog pravobranitelja Turske u studijskom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – U dva odvojena sastanka, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac, primili su u četvrtak izaslanstvo pučkog pravobranitelja Turske koje je predvodio jedan od pet zamjenika glavnog turskog pučkog pravobranitelja Sadettin Kalkan, koji je u svom radu zadužen za pitanja vezana uz položaj, prava i obveze državnih službenika. 

Izaslanstvo boravi u studijskom posjetu Hrvatskoj u sklopu projekta Europske unije za osnaživanje uloge pravobranitelja u zaštiti i promociji ljudskih prava te su turski predstavnici uz hrvatske institucije posjetili i one drugih država članica EU-a kako bi razmijenili mišljenja i primjere dobre prakse.  

Selak Raspudić je goste ukratko upoznala s radom Odbora za ravnopravnost spolova te posebno istaknula kako to saborsko radno tijelo kojemu je na čelu često saziva tematske sjednice koje su posvećene obilježavanju važnih datuma, kao što su primjerice Međunarodnog dana žena, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tijekom susreta predsjednica Odbora je turskoj strani iskazala suosjećanje zbog posljedica katastrofalnog potresa u Turskoj te upozorila na probleme s kojima se Hrvatska susreće zbog nedavnog sličnog iskustva, uključujući i problem porasta nasilja u obitelji i kršenja ljudskih prava u područjima pogođenim potresom.

Zamjenik turskog glavnog pučkog pravobranitelja je predstavio rad te institucije naglasivši kako ona djeluje od 2013. godine te ima pet zamjenika, a koji su zaduženi za određena područja rada, od zaštite prava djece, žena, osoba s invaliditetom, prava zatvorenika i sigurnosti, prava iz područja zdravstva i obrazovanja, socijalne sigurnosti do zaštite prava državnih službenika.  

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Pupovac je izrazio zadovoljstvo prilikom za razmjenu mišljenja o stvarima od zajedničkog interesa dviju strana te se uz predstavljanje rada Odbora kojemu je na čelu posebno osvrnuo na odnose tog saborskog radnog tijela s uredom pučke pravobraniteljice u Hrvatskoj. –Naš odnos počinje samim izborom pučkog pravobranitelja, a nastavlja se tijekom podnošenja Saboru godišnjeg izvješća o radu o kojem se raspravlja i na saborskim odborima, ali i  plenarnoj sjednici, rekao je Pupovac. Dodao je i kako se suradnja odvija i tako što se određen broj pritužbi koje odbor kojemu je na čelu zaprimi od građana upućuje na rješavanje pučkoj pravobraniteljici koja po njima postupa u okvirnima svojih ovlasti. 

–Važna nam je suradnja s pučkom pravobraniteljicom i kod organiziranja tematskih sjednica na kojima se raspravlja o nekim značajnim problemima koji se mogu pojaviti i postati rizični za daljnje funkcioniranje društva, a primjerice u fokusu su nam često pitanja od zajedničkog interesa kao što su migracije, stanje u zatvorima, prava nacionalnih manjina kao i suzbijanje govora mržnje, rekao je Pupovac. 

Kalkan je u razgovoru naglasio kako u Turskoj pučki pravobranitelj rješava pritužbe građana, kako turskih, tako i stranih te rekao da u radu ta institucija nastupa samostalno, neovisno, ali uz potporu turskog parlamenta. –Glavni pučki pravobranitelj kao i njegovi zamjenici biraju se u Velikoj narodnoj skupštini i jedino u što se naša institucija nema pravo miješati je predlaganje zakona i uplitanje u rad parlamenta, rekao je Kalkan. Kada je riječ o davanju mišljenja i donošenju savjetodavnih odluka od strane pučkog pravobranitelja, turska strana je istaknula da se one redovito upućuju institucijama kojima su izrečene te da se u gotovo 80 posto slučajeva one tih savjeta i pridržavaju. 

–Godišnje imamo između 18 do 20 tisuća pritužbi, a parlamentu dostavljamo liste onih tijela koja se ne pridržavaju naših savjeta, rekao je Kalkan te dodao kako se tijela koja se ne pridržavaju mjera javno pozivaju i saslušavaju pred Odborom za ljudska prava Velike narodne skupštine Turske te da ih se, ukoliko nemaju dobar razlog za nepridržavanje, prijavljuje na višu instancu. Turska strana je zaključno predstavila i mogućnost osnivanja posebnih odbora koji se bave primjerice jednakostima žena i muškaraca na radnome mjestu, a naglasili su kako je upravo nedavno osnovano radno tijelo koji se bavi pravima Roma u Turskoj. – Posebnu pažnju posvećujemo svim vrstama diskriminacije, a često izdajemo i posebna tematska izvješća poput onih o kovidu, ratu u Ukrajini, sirijskim izbjeglicama u Turskoj i slično, zaključio je Kalkan te dodao kako će jedno od idućih izvješća biti posvećeno žrtvama potresa.

Uz riječi dubokog suosjećanja za sve žrtve potresa u nastavku razgovora članovi hrvatske i turske strane razmijenile su zahvale za međusobnu pomoć i potporu koja je pružena nastradalima u potresima, onima koji su 2020. godine pogodili Hrvatsku te nedavnim koji su pogodili Tursku.