Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu je u tijeku drugi dio godišnjeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na kojem sudjeluje i Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u PSVE koje čine voditelj Izaslanstva Mato Franković te članovi Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Jasen Mesić, Robert Podolnjak i Gordan Maras.

Na zahtjev velikog broja članova PSVE-a održano je saslušanje o nedavnom posjetu Siriji izaslanstva koje je predvodio predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, španjolski senator Pedro Agramunt. U pratnji Agramunta u Siriji je bilo i nekoliko drugih zastupnika iz PSVE-a, kao i zastupnici ruske Dume. Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe priznao je da je njegov posjet Siriji bio pogreška te se ispričao članovima PSVE-a, kazavši kako je tamo bio kao španjolski senator, a ne predsjednik PSVE-a. Glavne teme zasjedanja, između ostalih, uključuju funkcioniranje demokratskih institucija u Turskoj, raspravu o stanju ljudskih prava u Sjevernom Kavkazu, porast dohodovnih nejednakosti te pitanje zaštite žena izbjeglica od rodno uvjetovanog nasilja. Parlamentarna skupština Vijeća Europe je ponovno otvorila postupak nadzora nad Turskom, sve dok se ozbiljne zabrinutosti o poštivanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, iskazane u izvješću, ne riješe na zadovoljavajući način.

Na dnevnom redu Skupštine su se našli i žurna rasprava o "alarmantnom razvoju događaja u Mađarskoj“, vezano uz novi zakon o nevladinim udrugama, rasprava o prijetnji europskim vrijednostima – suočavanje s porastom ksenofobije, antisemitizma i islamofobije u Europi, kao i nacrt Konvencije Vijeća Europe o kaznenim djelima koja se odnose na kulturna dobra. Raspravljalo se i o radu Europskog odbora za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretiranja ili kažnjavanja (CPT) - o dostignućima kao i potrebnom poboljšanju, o problemu zlouporabe korištenja sustava Interpola te o pitanju zaštite prava roditelja i djece koja pripadaju vjerskim manjinama. Skupštini su se obratili predsjednik Helenske Republike Prokopis Pavlopoulos, kralj Španjolske, Filip VI., kao i Ioannis Kasoulides, ciparski ministar vanjskih poslova. 

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks predstavio je godišnje izvješće o radu za 2016, istaknuvši kako će upravo 2016. vjerojatno biti zapamćena kao kritična prekretnica za ljudska prava u Europi jer je radi novih okolnosti nužno da europske zemlje, pojedinačno i kolektivno, potvrde svoju predanost vrijednostima Vijeća Europe i zaštiti ljudskih prava.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove