Irena Šimunić sudjelovala na međuparlamentarnom sastanku Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta

Bruxelles − Članica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Šimunić sudjelovala je na godišnjem međuparlamentarnom sastanku Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta u Bruxellesu kojim je obilježen Međunarodni dan žena, 8. ožujka. Međuparlamentarni sastanak okupio je zastupnice i zastupnike Europskog parlamenta i članove nacionalnih parlamentarnih odbora koji se bave pitanjima ravnopravnosti spolova.

Ovogodišnja tema bili su rodni aspekti energetskog siromaštva. Otvarajući sastanak predsjednik Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Robert Biedroń naglasio je da se Europska unija suočava s rastućim, upornim i zastrašujućim izazovom energetskog siromaštva, kojim je prema procjenama pogođeno oko 125 milijuna građana. Navedena kriza troškova života negativno utječe na ekonomsku i društvenu uključenost žena, zdravlje, rizik od obiteljskog nasilja i njihova temeljna prava. Među najugroženijima su samohrane majke i neudane žene koje će vjerojatnije nego muškarci imati problema s plaćanjem računa za energiju, pri čemu se oko polovica samohranih majki i jedna trećina neudanih žena suočava s najvećim poteškoćama.

U svom uvodnom obraćanju Dimítrios Papadimoulis, potpredsjednik Europskog parlamenta nadležan za rodnu ravnopravnost i raznolikost istaknuo je da su potrebni novi alati za rješavanje energetskog siromaštva, odnosno za bolje pružanje usluga najugroženijim građanima. Tijekom panel rasprave sa stručnjacima direktorica UN Women Bruxelles Laurence Gillois upozorila je da su žene sve aktivnije u energetskoj radnoj snazi, ali da one snose najveći teret energetskog siromaštva. Ana Margarida Luís De Sousa, inženjerka građevinarstva, strojarstva i nafte na Sveučilištu u Lisabonu dodala je da žene moraju biti uključene u energetsku politiku i procese donošenja odluka prilikom projektiranja energetske infrastrukture. 

Katharina Habersbrunner, voditeljica Odjela za energiju, klimu i rod inicijative Žene se angažiraju za zajedničku budućnost (WECF) istaknula je da osim ekonomske perspektive u obzir treba uzeti fiziološke, zdravstvene i socio-kulturološke dimenzije ženskog energetskog siromaštva. Juliana Wahlgren, direktorica Europske mreže za borbu protiv siromaštva (EAPN) upozorila je da je energija temeljno pravo, a siromaštvo strukturalni problem te da do sada poduzete hitne mjere ne uzimaju u obzir strukturalnu nejednakost. Direktorica Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) Carlien Scheele pozvala je na korištenje mnogobrojnih alata za rodno osviještenu politiku. 

U raspravi su se svi stručnjaci složili da je potrebno više podataka razvrstanih po spolu i pozvali da rješenja, kao što je primjerice Europski zeleni plan, budu socijalno pravednija.