Grozdana Perić i Marko Pavić sudjelovali na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji

Zagreb - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovali su u utorak, videokonferencijskim putem, na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji.

Konferencija je održana u sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a rasprava je provedena o dvije teme važne za današnji trenutak: financiranje strategije izlaza iz pandemije i novi izazovi i mogućnosti europskog gospodarskog oporavka i obnove za učinkovito usmjeravanje sredstava u provedbu instrumenta „EU za sljedeće generacije“.

U okviru prve teme uvodno su govorili predsjednik Odbora za financije Slovenske narodne skupštine Robert Polnar, ministar financija Slovenije Andrej Šircelj, izvjestitelj Europskog parlamenta Jose Manuel Fernandes te povjerenik Europske unije za proračun i administraciju Johanes Hahn, koji se sudionicima obratio videoporukom. Sudionici konferencije su u nastavku raspravljali o mogućnostima da se financijski resursi potrebni za izlazak iz pandemije pronađu u oporezivanju digitalnog gospodarstva.

Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić u svom obraćanju je naglasila kako se Hrvatska od početka rasprave o oporezivanju digitalnog gospodarstva na razini Europske unije zalaže za globalno rješenje na razini Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i skupine G20 u okviru projekta BEPS (Base Erosion and Profit Shifting; Erozija porezne osnovice i premještanje dobiti).

Istaknula je kako je riječ o globalnom problemu nedovoljnog i nedostatnog oporezivanja dobiti, uslijed digitalizacije cijelog našeg gospodarstva, naglasivši kako se Hrvatska zalaže za osiguranje jednakih uvjeta poslovanja prema načelnoj pravednosti te za jednostavno rješenje. – Ukoliko se dogovor ne postigne na globalnoj razini, Hrvatska će podržati transparentna rješenja na razini Europske unije, pri čemu pozdravljamo i podržavamo inicijativu Europske komisije o predstavljanju novog prijedloga o digitalnom oporezivanju.

Rješenje na razini Europske unije spriječilo bi jednostrane mjere na tržištu Europske unije, te narušavanje tržišne konkurencije, rekla je Perić.

U okviru druge teme Međuparlamentarne konferencije o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji pod nazivom Novi izazovi i mogućnosti europskog gospodarskog oporavka i obnove za učinkovito usmjeravanje sredstava u provedbu instrumenta „EU za sljedeće generacije“ uvodne su govore održali Mateja Udovč, predsjednica Odbora za gospodarstvo Slovenske narodne skupštine, Simon Zajc, državni tajnik Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, Irene Tingali, predsjednica Odbora za gospodarska i monetarna pitanja Europskog parlamenta i Paolo Gentilloni, povjerenik EU za gospodarstvo.

Sudionicima konferencije obratio se Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije koji je istaknuo da Republika Hrvatska u potpunosti podržava digitalnu i klimatsku tranziciju, te najavio potporu Hrvatskog sabora inicijativi proglašenja 2022.  godinom europske mladeži. Naglasio je da je instrument NextGenerationEU u stvarnosti program za nove generacije.

Također je naglasio da je danas Hrvatskoj danas uplaćeno prvih 818 milijuna eura iz Mehanizma oporavka i otpornosti, od kojih je 40 posto predviđeno za zelenu tranziciju, 20 posto za digitalnu tranziciju, 12 posto za obnovu nakon potresa, 50 milijuna eura utrošit će se za usavršavanje, a 200 milijuna eura u razvoj i istraživanje autonomnih vozila. Procjenjuje se da će ova sredstva doprinijeti rastu BDP od 3 posto, te također predstavljati dodatan poticaj za uključenje u europodručje.