Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2020. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Vukovar - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa saborskim izaslanstvom u Vukovaru je sudjelovao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Ante Sanader s izaslanstvom počast žrtvama Domovinskog rata odao je danas u Škabrnji. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uoči početka Kolone sjećanja danas u Vukovaru je istaknuo: "Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin. Svima je jasno što se ovdje dogodilo - da je na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušala osvojiti teritorij Republike Hrvatske, to je povijesna istina. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, trebamo se okrenuti prema naprijed, razmišljati o budućnosti i novim naraštajima. Smatram da je dobro da je potpredsjednik Vlade Milošević ovdje s nama", poručio je Jandroković  iz Vukovara na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

Istaknuo je da je Vukovar postao simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, dodavši da će brutalnost projekta 'velike Srbije' i Miloševićevog režima ostati trajno upisano u sjećanju hrvatskog naroda. "Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora. Izrazio je uvjerenje da će obilježavanje proći u najboljem redu s epidemiološke strane i da će se ljudi držati mjera i pravila.

"Danas ne možemo obilježiti ovaj Dan kao i inače, jednako brojni, uz pozdrave, dodire, kontakte koje inače imamo. Ovoga puta bit će to na drugačiji način, ali važno je da smo ovdje i da odajemo počast Gradu Vukovaru", rekao je Jandroković.

Na obilježavanje je došao i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, o čemu je na novinarsko pitanje Jandroković odgovorio -  "Dobro je da se pokloni žrtvama Grada Vukovara, to je korak naprijed i to je dobro. Vjerujem da je ta isprika i njegova pojava ovdje iskrena i da će pridonijeti da se odnosi između dviju zemalja u budućnosti stabiliziraju i poprave."

Govoreći o nestalima u ratu, predsjednik Sabora Jandroković je rekao da je to jedno od najbolnijih pitanja i najtežih rana koje hrvatski narod osjeća te da moramo inzistirati na tome da saznamo istinu.

Vezano za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji nije sudjelovao na službenom protokolu u Koloni sjećanja, već je odlučio položiti vijenac kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari, Jandroković je rekao da danas ne bi inzistirao na razlikama, već na onome što povezuje. "Povezuje nas obaveza da iskažemo poštovanje i sjećanje na žrtvu. Predsjednik je odlučio položiti vijenac na Ovčari, to je njegova odluka i ja ju poštujem", poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa saborskim izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Vijence su s izaslanstvima položili i svijeću zapalili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, posljednji zapovjednik obrane grada Vukovara 1991. godine Branko Borković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić. Svi su oni zajedno do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja koja je na 29. obljetnicu stradanja toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine, u Vukovaru okupila mnogobrojne domoljube iz cijele Hrvatske.

Molitvu za sve poginule, ubijene i nestale žrtve Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Nakon molitve i polaganja vijenaca predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je cvijeće na grobove general-bojnika Blage Zadre i pukovnika Marka Babića. Svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata na Memorijlnom groblju u Vukovaru predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. 

Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom počast žrtvama odao je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće i kod  spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora