Članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predstavljene aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora

Zagreb − Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić i članovi Odbora posjetili su u četvrtak Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). 
Tijekom posjeta Odboru je predstavljen Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e i sustav sk@ut te prezentirana uloga i aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora, jačanju kibernetičke otpornosti, kao i izgradnji sposobnosti hrvatskih institucija i društva u prevenciji i suzbijanju kibernetičkih prijetnji.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić istaknuo je da je posebna pozornost usmjerena na sve veći broj sofisticiranih kibernetičkih napada koji ukazuju na porast globalne kibernetičke prijetnje, što uz rastuću ovisnost suvremenog društva o tehnologiji traži nove pristupe kibernetičkoj sigurnosti. Napomenuo je da Republika Hrvatska nije izuzeta iz globalnih kibernetičkih prijetnji, a posebice je, kao članica NATO-a i EU-a, meta državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji su temeljito planirani, napredni i ustrajni (APT - Advanced Persistent Threat) i koje obilježava visoka razina stručnosti i prikrivenosti počinitelja napada kroz duže vremensko razdoblje. − Njihovi ciljevi su pažljivo odabrani i pomno proučeni, a provode ih organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država, kazao je Markić.

Nadalje je istaknuto da je SOA, kao odgovor na rastuće izazove, 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičku sigurnost s ciljem zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, a u cilju podizanja nacionalnih sposobnosti za pravovremeno otkrivanje i zaštitu od kibernetičkih napada SOA i Zavod za sigurnost informacijskih sustava izgradili su SK@UT kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja te drugih kibernetičkih ugroza, koji se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

Članovi Odbora su pozdravili aktivnosti i mjere koje SOA kontinuirano poduzima u cilju osnaživanja kibernetičke sigurnosti, a posebice je prepoznata i pozdravljena uska suradnja s drugim tijelima s područja informacijske i kibernetičke sigurnosti.