Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku - predsjednik Sabora Jandroković, kao pokrovitelj uz Savez izviđača, sudjelovao u njegovu tradicionalnom donošenju u zagrebačku katedralu

Zagreb - Savez izviđača Hrvatske 28. put zaredom organizirao je donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku, a pokrovitelj tog nacionalnog dočeka, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je zajedno s njima u donošenju Svjetla mira u zagrebačku katedralu.

Tradicionalno donošenje Betlehemskog svjetla mira u zagrebačku katedralu, zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale, održano je na platou ispred katedrale, gdje je Svjetlo od članice Saveza izviđača Hrvatske Gabrijele Suša, uz sudjelovanje predsjednika Sabora, primio rektor katedrale mons. Josip Kuhtić. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako se raduje što je ponovno ovdje, jer Betlehemsko svjetlo predstavlja simbol mira, dobra, vjere, ljubavi. Dodao je kako od 1992. godine ono dolazi u našu domovinu zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske te da im je zahvalan što su nastavili ovu tradiciju. - Hrvatski sabor pokrovitelj je isto tako od samih početaka dolaska Betlehemskog svjetla i nadam se da će tako biti i ubuduće, rekao je Jandroković.

- Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost među narodima, među državama, ono simbolizira zajedništvo, mir, dobro, vjeru i ljubav, sve ono što nam u ovim teškim trenucima zaista iskonski treba. Ove godine drugačije je nego svih prijašnjih godina, nalazimo se ispred katedrale koja je stradala u potresu, živimo s velikom epidemijom, cijeli svijet u stvari povezan je jednom velikom nesrećom, i upravo vjera, ljubav, međusobna povezanost, dobrota, može život učiniti boljim, da izdržimo i da sve ovo prođe, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković te još jednom zahvalio Savezu izviđača Hrvatske što su i ove godine nastavili s ovom tradicijom, u kojoj kao predsjednik Hrvatskoga sabora, rekao je, sudjeluje s velikom radošću i ponosom.

Zbog epidemioloških mjera na ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla ispred katedrale sudjelovalo je ove godine tek nekoliko izviđača.

 

Betlehemsko svjetlo - simbol mira

Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem. Zbog toga je Svjetlo ove godine upalila devetogodišnja Maria Khoury iz  Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su Svjetlo preuzeli izviđači iz  Austrije, a nakon mise koja se održana u Salzburgu 12. prosinca, austrijski izviđači su fenjere sa Svjetlom raznosili prema susjednim državama gdje su ih na granicama preuzimali izviđači i prenosili ih dalje do sljedeće granice te u gradove, ustanove, vjerske institucije, domove kako bi se Svjetlo dijelilo diljem svijeta.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadaća svih širiti mir među ljudima, ističe se u priopćenju Saveza izviđača Hrvatske.

Autor: Ured predsjednika/Hina