Izvješće o radu Službe za građane u 2018. godini

Posjeti Hrvatskome saboru
U prvih šest mjeseci 2018. godine, Hrvatski sabor je posjetilo, razgledalo ili sudjelovalo u edukacijskim programima 11.824 osoba u 322 organizirane skupine, a 7318 osoba prisustvovalo je i nekoj od plenarnih sjednica.
U razdoblju od srpnja do prosinca 2018. bilo je 11.661 posjetitelja u 254 organizirane skupine, a 5438 posjetitelja prisustvovalo je i nekoj od plenarnih sjednica.
Najbrojniji saborski  posjetitelji i u 2018. godini  bili su učenici osnovnih škola, njih 9282 organiziranih u 207 skupina. Slijede ih učenici srednjih škola, njih 8128 u 170 skupina, te studenti hrvatskih sveučilišta – 1643 osoba  u 50 skupina.

Tijekom 2018. godine, u svojstvu članova različitih udruga građana ili članova izaslanstava u radnim ili službenim posjetima Hrvatskome saboru, njegovim dužnosnicima, radnim tijelima te klubovima zastupnika, Hrvatski sabor je posjetilo 1993 građana organiziranih u 84 skupine. 
Razgledi i upoznavanje s Hrvatskim saborom za dužnosnike stranih država u posjetu Hrvatskome saboru organizirani su za 105 osoba u 11 skupina. 
U drugim kategorijama stranih posjetitelja – turista, učenika i studenata na studijskom boravku u Republici Hrvatsko i dr. – bile su 863 osobe u  54 skupine.
 
U prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Služba za građane organizirala je devetu po redu manifestaciju Dana otvorenih vrata. Ove godine, Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora održan je u ponedjeljak, 8. listopada 2018. godine, a kao i prethodnih godina privukla je brojne građane koji su željeli razgledati Hrvatski sabor – njih ukupno 1390. Od tog broja, 82 posjetitelja bili su strani državljani za koje je organiziran razgled na engleskom jeziku.  

Ukupno je 2018. godine Hrvatski sabor posjetilo, razgledalo te sudjelovalo u edukativnim programima 23.485 osoba, organiziranih u 576 skupina. Od tog broja, 12.756 osoba prisustvovalo je i nekoj od plenarnih sjednica. 
Važno je istaknuti da je u razdoblju od srpnja do prosinca 2018. zabilježeno povećanje broja skupina čiji su posjet organizirali klubovi zastupnika ili udruge građana za gotovo 42 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. 

Neposredna komunikacija s građanima 
Uz organizaciju posjeta Hrvatskome saboru, Služba za građane i neposredno komunicira s građanima. Najveći dio neposredne komunikacije odvija se putem telefona i elektroničke pošte. Ovisno o sadržaju ili adresatu takvih pitanja, Služba samostalno odgovara na telefonske upite ili posreduje između građana i radnog tijela Hrvatskoga sabora ili  zastupnika. 
Tijekom 2018. godine Službi se, bilo putem web-upitnika ili izravno putem e-pošte gradjani@sabor.hr obratio ukupno 1081 građanin s upitima odnosno drugim formama podnesaka, ponajprije žalbama, prijedlozima i sugestijama. 
Konkretnih upita tijekom 2018. bilo je ukupno 339, od čega 108 upita adresirano na zastupnike putem web obrasca.
Preostali 231 upit pitanja su građana upućena Službi putem web obrasca s internetskih stranica Sabora, odnosno Službe, ili putem e-pošte, s adrese gradjani@sabor.hr
Drugih podnesaka građana, u obliku komentara, žalbi, prijedloga i sugestija upućenih Službi putem e-pošte, na adresu gradjani@sabor.hr,  bilo je ukupno 742.   
Na sve upite građana Služba odgovara u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku 24 sata. 

Edukacijski programi 
Uz kontinuirani rad na organizaciji posjeta Hrvatskome saboru i razvijanju komunikacije s građanima, Služba je tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine organizirala i nekoliko tematskih edukativnih projekata.
U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Služba kontinuirano, već 6 godina,  razvija i provodi projekte iz područja obrazovanja i odgoja mladih za aktivno i odgovorno građanstvo.
Ovogodišnje, peto po redu online kviz natjecanje za učenike osnovnih škola, pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?", realizirano je  2. ožujka 2018. godine. 
U natjecanju je sudjelovalo 59 osnovnih škola iz cijele Hrvatske ili  357 učenika 6., 7. i 8 razreda.  
Šesta Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola održana je  4. lipnja 2018. godine. Sjednica  je u Sabornici okupila 190 učenika od kojih je 150 bilo u ulozi zastupnika dok su ostali sudionici bili u ulozi novinara izvjestitelja. Sudjelovale su 24 srednje škole iz svih dijelova Hrvatske i jedan učenički dom.    
Služba za građane pomogla je i u organizaciji drugog po redu simuliranog zasjedanja Hrvatskoga sabora kojeg pripremaju studenti prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta iz Rijeke. Sjednica je održana u Sabornici  7. svibnja 2018., a sudjelovalo je 128 studenata. 


Statistički pregled 2018.