Započela Druga regionalna konferencija parlamentarnih odbora za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe

Zagreb - U organizaciji Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u Hrvatskoj se održava Druga regionalna konferencija parlamentarnih odbora za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe. 

U svibnju 2009. u Sarajevu je održana Prva regionalna konferencija parlamentarnih tijela za nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe, na kojoj su se okupili parlamentarni zastupnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Sudionici prve Konferencije prepoznali su da bi takva konferencija mogla osnažiti regionalnu parlamentarnu suradnju unutar ovog sektora i samim time uvesti znatne prednosti, i na regionalnom i na nacionalnim nivoima. Razlog za održavanje druge Konferencije je potreba za uzajamnom suradnjom i raspravama o pitanjima parlamentarnog nadzora, uz razmjenu iskustava o najboljim praksama demokratskog nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava. 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić pozdravio je uvodno sve nazočne, izrazivši nadu da će i ova konferencija pridonijeti daljnjem razvoju sustava parlamentarnog nadzora na sigurnosno-obavještajnim agencijama, a posebno boljoj suradnji parlamentarnih odbora o sigurnosti i nacionalnoj sigurnosti. Predstavnik Kraljevine Norveške, koja sufinancira konferenciju, Jens Grondahl, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u RH istaknuo je u svom obraćanju da je održavanje ovakve konferencije pokazatelj napretka u suradnji zemalja ove regije, ali i da označava pozitivan doprinos provedbi reformi i jačanju demokratskih procesa. Nužno je osigurati efikasnost i učinkovitost sigurnosno-obavještajnog sektora, dodao je, a parlamentarni nadzor jamac je osiguravanja poštivanja građanskih prava. Sudionicima konferencije prigodnim govorom obratio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Pozdravivši međunarodni aspekt ove konferencije, predsjednik Sabora istaknuo je da je iznimno važno prepoznati da je rad sigurnosno-obavještajnih agencija i njihov nadzor ključni faktor u održavanju demokratskog društva, ne samo na nacionalnom nego i na regionalnom nivou. U svom govoru predsjednik Sabora Luka Bebić posebno je istaknuo važnost i ulogu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u zakonodavnom procesu, koja se odnosi na uređivanje ovog područja, kao i njegovu ulogu u provjeri provedbe zakona i osiguravanju najboljih praksi u radu sigurnosno-obavještajnog sektora. 

U okviru prvog dana konferencije održana je panel-rasprava "Osvrt na modele parlamentarnog nadzora u zemljama članicama EU". Predsjednica Odbora za nacionalnu sigurnost mađarskog parlamenta Agnes Vadai predstavila je iskustva Republike Mađarske na ovom području dok je pomoćnik predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Siniša Gudlin održao izlaganje o primjeni direktiva EU i dobrim praksama u hrvatskoj legislativi. Konferencija se nastavlja sutra i prekosutra u zgradi Hrvatskoga sabora. 

Autor: Služba za odnose s javnošću