Vesna Pusić primila izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Turske

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Hrvatskoga sabora Vesna Pusić primila je u radni posjet Odbor za vanjsku politiku Velike nacionalne skupštine Republike Turske koji predvodi predsjednik Odbora Murat Mercan.

Vesna Pusić predstavila je Nacionalni odbor za praćenje pregovora RH s EU, rekavši da je on formiran u prošlom mandatu Hrvatskoga sabora kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pitanju članstva Hrvatske u EU, kao zajedničkog strateškog vanjskopolitičkog cilja. Ovaj odbor različit je od svih drugih odbora u Hrvatskome saboru, na njegovom čelu uvijek je predstavnik opozicije, a uz predstavnike svih parlamentarnih stranaka koji su članovi parlamenta ima i četiri vanjska člana koji su predstavnici sindikata, poslodavaca, akademske zajednice i Ureda Predsjednika Republike. 

Glavna zadaća Nacionalnog odbora je nadgledati ukupan proces pristupanja Hrvatske Uniji, što uključuje raspravu na Odboru o pregovaračkim stajalištima u svakom pojedinom poglavlju. Vesna Pusić naglasila je da Nacionalni odbor svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da svaki član odbora može osporiti neku odluku, odnosno uložiti veto na nju, osim vanjskih članova odbora.

Murat Mercan rekao je da slično parlamentarno tijelo poput Nacionalnog odbora Hrvatskoga sabora ne postoji u turskom parlamentu. Istaknuo je da su u Turskoj pregovori isključivo u ingerenciji turske vlade te je iznio mišljenje da je sustav pregovora s EU koji je uspostavila Hrvatska puno uspješniji od onog u Turskoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću