U Saboru održana konferencija "Novi oblici komunikacije s građanima"

Zagreb - U organizaciji Ureda za udruge Vlade RH i HIDRA-e u Hrvatskom saboru održana je konferencija "Novi oblici komunikacije s građanima".

Član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Nikola Kristić uvodno je pozdravio sve nazočne rekavši da je cilj ove konferencije iznaći nova rješenja za unaprjeđenje komunikacije između tijela državne uprave i građana, posebno u svijetlu razvoja elektroničkih i drugih oblika komunikacija. Državni tajnik u Ministarstvu uprave Davor Ljubanović u svojem je izlaganju upoznao nazočne s izazovima s kojima se susreće državna uprava u ostvarivanju zadatog cilja, a to je otvorenost i prilagodba komunikacije različitim potrebama korisnika. Naglasio je predanost u ostvarivanju započetih reformi i stvaranju učinkovitije, transparentnije i otvorenije javne uprave.

Nazočne je pozdravio i veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Manuel Salazar naglasivši spremnost Europske unije za daljnju suradnju i postizanju učinkovitije komunikacije. Sadržajna i potpuna informiranost uključuje i podizanje kredibiliteta institucija u percepciji građana, zaključio je. Izaslanica Predsjednika RH Ankica Marinović istaknula je da je ova konferencija dobra prilika za promišljanje različitih iskustava koja su potrebna za daljnje unaprjeđenje otvorenosti institucija široj javnosti. O potrebi i pozitivnim efektima uključivanja građana u proces odlučivanja govorio je potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Naglasivši da su građani glavni subjekti demokratskih procesa, Bebić je rekao kako njihova uključenost u procese odlučivanja izravno ovisi o kvalitetnom i pravovremenom informiranju. Govoreći o iskustvu i ulozi Hrvatskoga sabora u procesu pristupanja EU, istaknuo je da će u narednom periodu glavni naglasak biti na praćenju provedbe donesenih zakona i intenziviranju komunikacije s građanima. To se posebno odnosi, naglasio je, na buduću ulogu Hrvatskoga sabora kao spone između hrvatskih građana i institucija EU, posebno Europskog parlamenta.

Na konferenciji su održane dvije panel rasprave. U okviru panel rasprave "Prema novim oblicima komunikacije državnih tijela s građanima", izlaganje o iskustvu Hrvatskog sabora u jačanju komunikacije s građanima održao je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Mišo Munivrana. U okviru panel rasprave "Dosadašnja postignuća u jačanju e-uprave" sudionici su se upoznali s hrvatskim i slovenskim iskustvima u ovom segmentu komunikacije s građanima.

Autor: Služba za odnose s javnošću