Šemso Tanković primio iranske novinare

Zagreb - Voditelj Iransko-hrvatske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Šemso Tanković susreo se s istaknutim novinarima iranskih medija.

Šemso Tanković uvodno je izvijestio goste o sastavu i brojnosti Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Na sastanku se razgovaralo o položaju manjina u RH i manjinskoj politici.

Kao Klub nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru artikuliramo zajedničke interese, a Savjet za nacionalne manjine odgovoran je za sustav financiranja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, kazao je Tanković. Istaknuo je kako su svi predstavnici nacionalnih manjina i pojedinačno pregovarali te potpisali okvirne sporazume s Vladom Republike Hrvatske o temeljnim principima i zahtjevima manjina. 

Manjine u Republici Hrvatskoj aktivno sudjeluju u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a njihov doprinos iznimno cijeni i Europska unija, potvrdio je Tanković. 

Razgovaralo se i o ulozi Iransko-hrvatske skupine prijateljstva u produbljivanju međusobnih odnosa i suradnje Islamske Republike Iran i Republike Hrvatske. Suradnja dviju zemalja na kulturnom planu je zadovoljavajuća, dok se gospodarska suradnja treba unaprijediti, zaključeno je.

Sugovornici su razmijenili stajališta i o iranskom nuklearnom programu u mirnodopske svrhe.

Autor: Služba za odnose s javnošću