Šeks se susreo s predsjednicima turske države i parlamenta, Sezerom i Arincom

Ankara - U sklopu službenog posjeta Turskoj predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks sastao se danas u Ankari s predsjednikom turske Velike nacionalne skupštine Bulentom Arincom.

Šeks je službeni dio boravka u Ankari započeo polaganjem vijenca na grob prvog turskog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka, a zatim je u parlamentu održao razgovore sa svojim turskim kolegom. 

"Izdvojio bih jedan segment iz razgovora s predsjednikom Arincom, a to je davanje pune potpore Hrvatskoj za ulazak u NATO i pune potpore za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Šeks nakon sastanka. Turski je predsjednik parlamenta tom prigodom istaknuo kako Turska daje punu potporu Hrvatskoj za ulazak u NATO i za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

Šeks i Arinc istaknuli su da gospodarski odnosi Zagreba i Ankare zaostaju za dobrim političkim odnosima. Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi samo 250 milijuna dolara, a mogućnost jačanja te suradnje, rekao je Šeks treba tražiti prvenstveno u području cestogradnje, turizma i metalske industrije. Hrvatska i Turska već godinama održavaju dobre političke odnose čemu svjedoče i česti bilateralni susreti najviših turskih i hrvatskih političara. Na sveučilištu u Zagrebu već više godina djeluje odsjek turkologije, a na sastanku Šeksa i Arinca ponovljena je ideja o otvaranju katedre hrvatskog jezika na jednom od turskih sveučilišta.

Šeks je svog turskog kolegu pozvao da sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a koja će se u travnju održati u Zagrebu. Predsjednika Hrvatskog sabora u Ankari je primio i turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina