Predsjednik Sabora uputio izraze sućuti povodom smrti predsjednika Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa Toma Lantosa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je predsjednici Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi pismo s izrazima sućuti povodom smrti predsjednika Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa, zastupnika Toma Lantosa. U pismu predsjednika Bebića, među ostalim, stoji:

„Gospodin Tom Lantos je tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja, kroz četrnaest mandata, ostavio neizbrisiv trag u radu američkog Zastupničkog doma, posebice u ulozi nepokolebljivog zagovornika širenja demokracije i ljudskih prava u cijelom svijetu.

U Republici Hrvatskoj gospodina Lantosa pamtit ćemo kao izrazitog zagovornika neovisnosti Hrvatske još od samih početaka stvaranja suverene i samostalne Hrvatske, kao i za međunarodno priznanje Hrvatske koje je uslijedilo 1992. godine. Kao jedan od prvih članova Hrvatskog kongresnog kluba 2005. godine, zastupnik Lantos je kosponzorirao rezoluciju američkog Kongresa kojom se preporuča uključivanje Republike Hrvatske u Sjevernoatlantski savez.

Otvoreno lobirajući i promovirajući što ranije članstvo Hrvatske u euroatlantskim integracijama, dajući pri tome čvrstu potporu Hrvatskoj u svim reformama koje se na tom putu provode, gospodin Lantos će Hrvatskoj i svim njezinim građanima ostati upamćen kao velik čovjek i velik prijatelj Hrvatske.“

Autor: Ured predsjednika Sabora