Predsjednik Sabora u Rimu nazočio otvaranju izložbe Hrvatski svjetionici

Rim - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u hrvatskom je veleposlanstvu u Rimu nazočio je otvaranju izložbe fotografija "Hrvatski svjetionici" i prezentaciji knjige "Orlandovi europski putovi".

Skupnom izložbom fotografija "Hrvatski svjetionici" pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma i pometa želi se ukazati na problem očuvanja svjetionika, njihove obnove u skladu s najvišim standardima zaštite kulturno-povijesne baštine i ekološkog okruženja. Na indirektan način se predstavlja i njihova originalna i atraktivna turistička valorizacija, te ukupni hrvatski turizam. Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je u prigodnom govoru da izložba Hrvatski svjetionici "dočarava ljepote Jadranskog mora i njegovih svjetionika, samotnih čuvara morskih putova", te dodao kako jadranski svjetionici i tisuću hrvatskih otoka predstavljaju neprocjenjivo prirodno blago i svjedoče o hrvatskoj kulturnoj baštini i turističkom potencijalu. 

U sklopu otvaranja izložbe predstavljena je i knjiga i multimedijalni projekt "Orlandovi europski putovi" koju je prošle godine, želeći ukazati na zajedničke korijene ujedinjene Europe, objavio Europski dom Dubrovnik.

"Danas je dubrovački Orlandov kip jedini izvan EU, ali nadamo se ne zadugo", rekao je Šeks u obraćanju nazočnima, te naglasio kako je uvjeren da će Republika Hrvatska, a s njom i dubrovački Orlando, prije kraja desetljeća postati članicom Unije.
 
Na prezentaciji u hrvatskom veleposlanstvu bili su predstavnici diplomatskog zbora, talijanskog ministarstva vanjskih poslova i parlamenta, te rimskog kulturnog života.
 

Autor: Internet redakcija/Hina