Predsjednik Sabora sastao se sa slovenskim odborima za vanjsku politiku i poslove EU i s predstavnicima Saveza hrvatskih društava u Sloveniji

Ljubljana - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s izaslanstvom, koje čine zastupnici Danica Hursa, Mirando Mrsić i Boris Kunst, sastao se prvoga dana službenog posjeta Sloveniji - nakon susreta s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Pavlom Gantarom - i sa zajedničkom delegacijom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za poslove Europske unije Državnog zbora. 

Na sastanku se razgovaralo o skorom zaključenju pristupnih pregovora s EU, bilateralnoj i međuparlamentarnoj suradnji te položaju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji. Slovenija se raduje napretku Hrvatske na području Poglavlja 23 pristupnih pregovora o pravosuđu i temeljnim pravima i znat ćemo ga primjereno vrednovati, izjavila je predsjednica Odbora za poslove Europske unije slovenskog Državnog zbora Darja Lavtižar Bebler. Predsjednica Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora Janja Klasinc pozdravila je posjet saborskog izaslanstva Sloveniji te izrazila nadu da će se međuparlamentarna suradnja između dvije zemlje nakon jednog desetljeća duge zanemarene komunikacije između odbora za vanjsku politiku produbiti na obostranu korist. 

Predsjednik Sabora Bebić potvrdio je želju hrvatske strane za unaprjeđenjem i dinamiziranjem suradnje između hrvatskog i slovenskog parlamenta, poglavito na razini odbora. Sa Slovenijom nas vežu povijesni događaji i tradicionalno dobri odnosi, koji su u jednom razdoblju zbog specifičnih neslaganja oko graničnog pitanja bili zasjenjeni, rekao je Bebić te dodao kako Hrvatsku i Sloveniju povezuju zajednički i komplementarni interesi, kako političke tako i gospodarske prirode, koji će se u skoroj budućnosti u okviru EU moći jednostavnije realizirati dijalogom i zajedničkim dogovornim nastupom. U razgovoru je potvrđen i zajednički interes dviju zemalja za suradnjom u okviru Podunavske inicijative te suradnjom na području energetike i zaštite okoliša. Izrazivši čvrsto uvjerenje u buduće dobre odnose, voditeljica saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Slovenija i članica Odbora za zaštitu okoliša Danica Hursa istaknula je kako „Hrvatsku i Sloveniju povezuju vodotoci i zrak“ te da je potrebna intenzivnija parlamentarna suradnja kako bi se iznašla rješenja za pitanja zaštite okoliša. Dobru, pak, suradnju Hrvatske i Slovenije oko pitanja prekogranične radne snage istaknuo je predsjednik saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo Boris Kunst. „Dijelimo puno toga i ovo je početak dobre suradnje na razini parlamenata. Naše nacionalne manjine nas vežu, a ne razdvajaju“, rekao je Mirando Mrsić, član saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju te dodao kako zajednička suradnja dvjema zemljama u Europskoj uniji – zajednici od 500 milijuna ljudi – može samo pomoći. 

Izaslanstvo Hrvatskog sabora tijekom popodneva se susrelo i s predstavnicima Saveza hrvatskih društava u Sloveniji kojih u toj zemlji ima jedanaest. Zamolivši za konkretnu pomoć nadležnih institucija, članovi Saveza upoznali su saborsko izaslanstvo s poteškoćama s kojima se hrvatska društva susreću u svom radu u Sloveniji. Prvenstveno se to odnosi na položaj Hrvata u Sloveniji, poteškoće financiranja hrvatskih društava te poteškoće u stjecanju hrvatskog državljanstva. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Sloveniji živi 35.642 Hrvata, dok ih je 1991. godine bilo 54.212.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora