Predsjednik Sabora sastao se s veleposlanikom Bradtkeom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je danas u radni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Bradtkea u vezi s posjetom izaslanstva Zastupničkog doma SAD-a pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a na čelu s kongresmenom Johnom Tannerom Hrvatskom saboru u veljači ove godine.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo tim posjetom američkog izaslanstva, posebno ima li se u vidu da Republika Hrvatska na sljedećem summitu NATO-a, koji će se održati u Bukureštu u travnju ove godine, očekuje pozivnicu za pristup u punopravno članstvo ove asocijacije. Predsjednik Sabora i američki veleposlanik složili su se da taj posjet održava već dosegnutu visoku razinu bilateralnih hrvatsko-američkih odnosa.

Veleposlanik Bradtke je istaknuo da će to značiti daljnje poboljšanje američko-hrvatskih odnosa jer SAD i Hrvatska time neće više biti samo partneri nego će postati i saveznici. Veleposlanik je pohvalio i suradnju dviju država u okviru Vijeća sigurnosti UN-a kao i na području jugoistočne Europe.

Predsjednik Sabora je rekao da će se do summita NATO-a nastaviti suradnja s Makedonijom i Albanijom u okviru Američko-jadranske povelje te je upozorio na potrebu proširenja suradnje sa zemljama i izvan Povelje čime bi se osigurala trajna stabilnost u cijeloj regiji.

U nastavku razgovora predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izvijestio je američkog veleposlanika Roberta Bradtkea o predstojećoj pojačanoj aktivnosti Hrvatskog sabora koja će biti komplementarna s tijelima izvršne vlasti, prije svega u okviru povećanja učinkovitosti državne administracije, posebice pravosuđa te u okviru borbe protiv korupcije.

Autor: Ured predsjednika Sabora