Predsjednik Sabora sastao se s veleposlanicima BiH, Indije i Španjolske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u radne posjete veleposlanike Bosne i Hercegovine Aleksandra Dragičevića, Republike Indije Rajiva Misru i Kraljevine Španjolske Manuela Salazara.

U razgovoru s veleposlanikom Bosne i Hercegovine Aleksandrom Dragičevićem istaknuta je obostrana želja da se odnosi dviju zemalja razvijaju u prijateljskom i dobrosusjedskom duhu, pogotovo što Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju zajedničke vanjskopolitičke ciljeve, ulazak u Europsku uniju i NATO, te je suradnja na svim područjima u zajedničkom interesu. Naglasak je posebno stavljen na gospodarsku suradnju za koju su i predsjednik Sabora kao i veleposlanik ustvrdili da je treba još više potaknuti jer su mnogi potencijali nedovoljno iskorišteni. Veleposlanik Dragičević je predsjedniku Bebiću prenio poziv predsjedajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića u skori posjet Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i indijski veleposlnik Rajiva Misra ocijenili su da su odnosi Hrvatske i Indije dobri i bez otvorenih pitanja, a suradnja se, osim na bilateralnom planu, uspješno odvija i u okviru međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi. Zaključeno je kako postoji obostrana želja da se intenziviraju kontakti na najvišoj državnoj razini, posebice u okviru parlamentarne suradnje. U vezi s tim veleposlanik Misra je ponovo pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da posjeti Indiju, istaknuvši kako je parlamentarna suradnja važan aspekt bilateralnih odnosa. Zahvalivši na pozivu, predsjednik Sabora Bebić je rekao da Republika Hrvatska želi razvijati dobre i prijateljske odnose s Indijom, neovisno o vanjskopolitičkim prioritetima ulaska u NATO i EU, jer Indiju smatra važnim političkim i gospodarskim čimbenikom u svijetu, a osim toga postoje i tradicionalno dobre veze dviju država.

Španjolskom veleposlaniku Manuelu Salazaru predsjednik Sabora je zahvalio na ustrajnoj podršci Kraljevine Španjolske Republici Hrvatskoj na njezinom putu pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u. Posebno je istaknuo pozitivnu ulogu španjolskog ministra vanjskih poslova Moratinosa i voditelja Ureda OESS-a u Zagrebu, veleposlanika Fuentesa u vezi s dovršetkom misije OESS-a u Hrvatskoj. Španjolski veleposlanik izrazio je uvjerenje da Republika Hrvatska treba što skorije, uz ispunjenje svih uvjeta, postati članicom NATO-a i Europske unije. S predsjednikom Sabora se složio da bi trebalo razviti tješnju suradnju Hrvatske i Španjolske na području Mediterana s obzirom na to da postoje brojni zajednički interesi karakteristični za taj dio Europe. Također je rekao kako očekuje da će se nakon španjolskih parlamentarnih izbora, koji se održavaju 9. ožujka ove godine, nastaviti uspješna parlamentarna suradnja iz prethodnih mandata hrvatskog i španjolskog parlamenta.