Predsjednik Sabora primio predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predstavnike Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) iz Republike Srbije i AP Vojvodine i u cijelosti podržao njihov zahtjev da se novim Ustavom Srbije osigura zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srbijanskoj Skupštini. 

Predsjednik HNV-a Josip Zvonko Pekanović je detaljno upoznao predsjednika Hrvatskog sabora s položajem hrvatske zajednice u Srbiji, odnosno u Vojvodini. U tome je smislu naglasio kako Hrvati u Srbiji, u okolnostima kada se priprema novi Ustav Srbije, traže zastupljenost iz redova hrvatske zajednice u srbijanskoj Skupštini, onakvu kakvu ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Pekanović je tijekom razgovora izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora o sadržajnoj i vrlo korisnoj suradnji između dvije manjinske zajednice, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj. 

Predsjednik Šeks je pozdravio je dobru suradnju SNV-a i HNV-a, ocijenivši da na tom tragu treba razvijati i odnose te bolje razumijevanje između dviju država i naroda. Izrazio je čvrstu potporu težnji o zastupljenosti Hrvata u srbijanskoj skupštini, te se zauzeo i za dosljednu primjenu zakona koji hrvatskoj manjini jamče u potpunosti kulturnu autonomiju, posebno pravo da biraju redakcije koje će uređivati emisije elektroničkih medija na hrvatskom jeziku. 

Šeks je podržao i ideju HNV-a da se u nekadašnjoj kući bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu uredi Hrvatski dom, kao središnje okupljalište vojvođanskih Hrvata, te istaknuo da će taj projekt financijski poduprijeti i Republika Hrvatska. Predsjednik HNV-a Pekanović je pozvao predsjednika Sabora u posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću, koji je taj poziv prihvatio, najavljujući da će se to dogoditi tijekom njegova posjeta Skupštini Republike Srbije.

Autor: Ured predsjednika Sabora