Predsjednik Sabora primio ministra vanjskih poslova Latvije Marisa Riekstinsa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je ministra vanjskih poslova Republike Latvije Marisa Riekstinsa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa koji se odražavaju i u brojnim kontaktima na najvišoj državnoj razini. Latvijskog ministra vanjskih poslova izvijestio je o tijeku i stupnju priprema Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, naglasivši kako pozivnicu za ulazak u NATO Hrvatska očekuje na skorom summitu u Bukureštu. Također je izrazio uvjerenje da će se pristupni pregovori za ulazak u Europsku uniju nastaviti snažnijom dinamikom jer će Sabor i hrvatska Vlada zajednički ubrzati provedbu svih reformi s ciljem da Hrvatska bude moderna europska država.

Latvijski ministar vanjskih poslova podržao je što brži ulazak Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju istaknuvši kako među članicama NATO-a postoji konsenzus što se tiče hrvatskog članstva. Rekao je i kako članice NATO-a pozitivno ocjenjuju doprinos Hrvatske vojske mirovnim operacijama u svijetu. U vezi s pregovorima Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji latvijski ministar izrazio je uvjerenje i očekivanje da ih neće opterećivati bilateralna pitanja te je ponudio tehničku pomoć svoje države na tom području.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i latvijski ministar vanjskih poslova Maris Riekstins snažno su podržali jačanje parlamentarne suradnje kao jedan od važnih vidova bilateralnog zbližavanja i produbljenja razumijevanja među državama.

Autor: Ured predsjednika Sabora