Predsjednik Sabora primio brazilskog veleposlanika Valladaa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Brazil Harolda Valladaa s kojim je razgovarao poglavito o mogućnostima jačanja parlamentarne i gospodarske suradnje dviju država.

U razgovoru je sa zadovoljstvom zaključeno kako postoji obostran interes za tješnju suradnju na različitim područjima, a kao jedan od važnijih razloga predsjednik Sabora Bebić je istaknuo činjenicu da u Brazilu živi, prema hrvatskim podacima, više od 20 000 Hrvata i njihovih potomaka, prije svega u državi Sao Paulo. Time bi se osnažile veze brazilskih Hrvata s domovinom, rekao je predsjednik Bebić koji je brazilskom veleposlaniku potvrdio da postoji mogućnost da se i u 6. sazivu Hrvatskog sabora osnuje Hrvatsko-brazilska skupina prijateljstva.

Važna tema razgovora, tijekom nastupnog posjeta brazilskog veleposlanika predsjedniku Sabora, bila je i gospodarska suradnja Hrvatske i Brazila za koju je ocijenjeno da se razvija u uzlaznom smjeru. Veleposlanik Valladao je predsjednika Bebića informirao o planiranom posjetu brazilskih gospodarstvenika Hrvatskoj koji se očekuje krajem prve polovine ove godine, a koji će biti odlična prilika za susrete i konkretne dogovore s hrvatskim gospodarstvenicima.

Predsjednik Sabora je istaknuo kako je Hrvatska jedinstvena u Europi po tome što ima tri geografske karakteristike kao mediteranska, srednjoeuropska i podunavska zemlja, čime se gospodarstvu otvaraju brojne mogućnosti, osobito kumunikacijske. Za riječku luku već postoji interes u Brazilu, a predsjednik Bebić je podsjetio da se jačanje pozicije riječke luke još više očekuje izgradnjom željezničke pruge Zagreb-Rijeka. Upozorio je i na važnost autoceste koja će povezivati Baltičko more s Jadranom, odnosno s lukom Ploče.

Predsjednik Bebić je na kraju rekao kako će Hrvatski sabor dati svoj doprinos da se hrvatsko-brazilski odnosi nastave razvijati u što boljem smjeru.

Autor: Ured predsjednika Sabora