Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Kine Zhaom Jinjunom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Narodne Republike Kine Zhaom Jinjunom.

Na sastanku, kojemu je uz predsjednika Sabora nazočio i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula, razgovaralo se o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima te suradnji na području kulture.

Hrvatska pridaje veliku važnost daljnjem razvoju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić te dodao kako postoji velik prostor za suradnju, osobito na području gospodarstva. 

Istaknuvši kako kineski narod gaji velike simpatije prema Hrvatskoj, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Narodne Republike Kine Zhao Jinjun ustvrdio je kako između Hrvatske i Kine nema otvorenih političkih pitanja. Izrazio je interes Kine za konkretnom suradnjom na području infrastrukture i kulture. U tom smislu je istaknuo kako je potrebno pokrenuti sve političke i gospodarske čimbenike kako bi se unaprijedila suradnja između dviju zemalja, a hrvatski i kineski narod bolje upoznali. 

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Tonino Picula podsjetio je da će Hrvatska uskoro dovršiti pristupne pregovore s Europskom unijom, čime će postati članica treće svjetske političke zajednice po broju stanovnika. To će dovesti do promjene odnosa između Hrvatske i Kine, s tim da će Hrvatska u okviru EU-a učiniti sve kako bi pojačala svoju konkurentnost, prije svega u Kini, rekao je Picula.

Autor: Ured predsjednika Sabora