Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s indonezijskim i švedskim veleposlanikom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Indonezije Mangasija Sihombinga te veleposlanika Kraljevine Švedske Larsa Fredéna u radni posjet.

U razgovoru s indonezijskim veleposlanikom istaknuto je kako u bilateralnim odnosima nema otvorenih političkih pitanja. Predsjednik Sabora Bebić i veleposlanik Sihombing su se složili da treba nastaviti održavati dobru razinu ukupne političke i gospodarske suradnje čiji su temelji uspostavljeni još u prošlosti, ali i odnose obogatiti novim sadržajima. Tu se u prvom redu misli na turizam te ukupnu gospodarsku suradnju u okviru koje su prepoznati potencijali hrvatskih luka Rijeke, Ploče i Splita čije bi intenzivnije korištenje moglo u znatnoj mjeri pojeftiniti promet indonezijske robe namijenjene europskom tržištu te skratiti rokove isporuke. U razgovoru je potvrđena i spremnost obiju država za nastavkom suradnje u okviru međunarodnih organizacija koja se do sada pokazala veoma uspješnom.

U razgovoru sa švedskim veleposlanikom Fredénom predsjednik Hrvatskog sabora Bebić je zahvalio na pozivu predsjednika švedskog parlamenta Pera Westerberga u skorašnji službeni posjet Kraljevini Švedskoj istaknuvši visoku važnost tog posjeta s obzirom na sve intenzivnije pripreme Republike Hrvatske za ulazak u EU kao i činjenicu da Švedska predsjeda Europskom unijom u prvoj polovini 2009. godine. Švedski je veleposlanik rekao kako Švedska snažno podržava članstvo Hrvatske u EU jer Hrvatsku smatra prirodnim dijelom Europe te ju je ohrabrio u njezinim nastojanjima da nastavi činiti maksimum na tom putu.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina