Predsjednik Sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Italije Alessandra Pigniattija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Italije u Republici Hrvatskoj Alessandra Pigniattija Morana di Custozu koji je izrazio želju da se dobri i prijateljski odnosi dviju susjednih država nastave razvijati u uzlaznom smjeru, pogotovo u okviru parlamentarne suradnje.

Talijanski veleposlanik potvrdio je kako u Italiji vlada potpuno političko suglasje u vezi s hrvatskim ulaskom u NATO i Europsku uniju te je izrazio uvjerenje i da će se sva bilateralna pitanja riješiti u toj perspektivi i u europskom duhu. Posebno je istaknuo spremnost talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu da osnaže potporu za što skoriji ulazak Hrvatske u EU.

Veleposlanik Pigniatti se pohvalno izrazio o suradnji hrvatske Vlade sa zastupnikom talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furiom Radinom. Pridružio se stavu predsjednika Sabora Bebića da Hrvatska i Italija trebaju tijesno surađivati na izgradnji budućnosti te ne smiju dopustiti da prošlost prevlada i narušava dobrosusjedske odnose. U vezi s tim, veleposlanik Pigniatti je iznio konkretna jamstva predsjedniku Bebiću koji je pozitivnim ocijenio fleksibilan pristup Italije što se tiče ZERP-a kao i njezinu spremnost da se na tom planu što brže postigne dogovor kako ne bi došlo do usporavanja pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Veleposlanik Pigniatti i predsjednik Bebić su se složili kako je nedavna akcija spašavanja turskog teretnog broda „Und Adryatik“, koji se zapalio u Jadranskom moru, pokazala da suradnja Hrvatske i Italije s ciljem ekološke zaštite Jadrana već postoji i odlično funkcionira. U vezi s time oba su dužnosnika izrazila podršku daljnjoj suradnji na razini stručnjaka radi očuvanja ekološko-biološke održivosti i raznolikosti Jadrana, tim više što je riječ o zatvorenom moru koje duboko zadire u kopno te je zbog toga posebno izloženo opasnostima od zagađenja i uništenja bogatstva životinjskog i biljnog svijeta u njegovom podmorju.

Autor: Ured predsjednika Sabora