Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednika parlamenta Kraljevine Danske Thora Pedersena

Zagreb - Danska daje punu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO, kazali su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i njegov danski kolega Thor Pedersen koji predvodi visoko parlamentarno izaslanstvo svoje zemlje u prvome posjetu Hrvatskoj. 

"Hrvatska i Danska smještene su u različitim dijelovima Europe, ali naši razgovori danas pokazali su da imamo mnogo zajedničkog i možemo imati koristi od suradnje na mnogim područjima", kazao je Pedersen u izjavi novinarima nakon sastanka.

Bebić je podsjetio da je nedavno danski premijer Anders Fogh Rasmussen "u razgovoru s (američkim) predsjednikom Georgeom W. Bushom dao izričito punu potporu prijemu Hrvatske u NATO i razgovorima o pristupu Europskoj uniji".

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su "odličnima", a NATO i EU bile su središnje teme razgovora s visokim izaslanstvom danskog parlamenta u kojemu su bila i tri potpredsjednika. "Razmijenili smo mišljenja i o nekim teškoćama na putu" hrvatskog učlanjenja u EU i suglasili se kako nastaviti uz "veliku i svestranu potporu" Danske, rekao je Bebić.

Danska još od 2001. godine pruža pretpristupnu pomoć Hrvatskoj kroz programe stručnog usavršavanja državnih službenika i razvoj javnog sektora, a krajem 2007. potpisan je ugovor za pretpristupnu pomoć za razdoblje od 2008. do 2010.

Pedersen je svoga hrvatskog kolegu izvijestio o načinima na koje je u Danskoj organizirana suradnja parlamenta i vlade o pitanjima EU te naglasio da je Danska spremna pomagati Hrvatskoj svojim iskustvom. "To i činimo na različite načine", rekao je Pedersen.

Hrvatsku Danci drže privlačnim turističkim odredištem i dvije zemlje, "otprilike jednake veličine", trebaju graditi 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina