Predsjednik Sabora Bebić: Albanija je važna za jugoistok Europe

Tirana - Hrvatska cijeni ulogu Albanije u stabilizaciji jugoistoka Europe, rekao je u Tirani predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić koji je u utorak susretom s albanskim predsjednikom Bamirom Topijem i premijerom Salijem Berishom završio dvodnevni posjet Albaniji. 

"Albanija ima veoma konstruktivnu ulogu u stabilizaciji jugoistočne Europe jer u Makedoniji i Crnoj Gori postoji znatna albanska manjina, a danas postoji i druga albanska država Kosovo. Albanija uvijek nastoji ne poticati probleme, već ih stišavati", rekao je Bebić hrvatskim novinarima. Albanija i Hrvatska nedavno su dobile pozivnicu za članstvo u NATO-u, a Makedonija, treća zemlja Američko-jadranske povelje nije pozvana zbog neslaganja Grčke s makedonskim imenom. Predsjednik Sabora u utorak je s albanskim predsjednikom i premijerom razgovarao i o makedonskom čekanju na pozivnicu u NATO.

"Bude li Makedonija morala predugo čekati, to bi moglo imati destruktivan učinak u toj zemlji, što nije u interesu ni Makedoniji ni Albaniji", rekao je Bebić. Bebić je u ponedjeljak u razgovoru s predsjednicom albanskoga parlamenta Jozefinom Topalli Cobom najavio slanje zajedničkoga pisma parlamentima zemalja NATO-a od kojih se očekuje ratifikacija sporazuma koji će ministri vanjskih poslova potpisati u Bruxellesu 9. srpnja. 

Predsjednik Sabora najavljuje i pomoć Hrvatske Albaniji u približavanju Europskoj uniji. "Ponudili smo svestranu pomoć i možemo joj pružiti najsvježija iskustva", rekao je Bebić koji naglašava da su se dvije strane složile oko toga da su EU i NATO budućnost regije i izrazile želju da i Srbija što prije ostvari napredak u tome smjeru jer "ako ijedna točka u regiji bude nestabilna", rekao je Bebić, "u regiji neće biti stabilnosti i trajnoga mira". (Hina)

Autor: Internet redakcija/Hina