Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio predsjednika Republike Crne Gore Filipa Vujanovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Republike Crne Gore Filipa Vujanovića u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 
U razgovoru je obostrano istaknuto zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa na političkom planu nakon uspostave crnogorske neovisnosti. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je naglasio potrebu da se bilateralni odnosi grade na način koji će osigurati dobrosusjedsko uvažanje i poštivanje kao i da oni budu u prvom redu na dobrobit građana obje države.  Predsjednika Vujanovića je izvijestio da unutar Europskog parlamenta postoji široki konsenzus, i na strani europskih socijalista i narodnjaka, ali i ostalih frakcija, u pogledu mogućnosti da Republika Hrvatska postane članicom Europske unije do 2009. godine.

Predsjednik Vujanović je istaknuo da je to veliko priznanje Hrvatskoj, ali i dobra vijest i za Crnu Goru jer se time ubrzava proces njenog priključenja Europskoj uniji.

 Hrvatsku i Crnu Goru povezuje zajednički cilj ulaska u Europsku uniju i NATO kao i želja za učvršćenjem mira i stabilnosti na području jugoistočne Europe, te je u tom pogledu izražen interes i spremnost na suradnju. 

 Posebna pozornost u razgovoru je bila posvećena statusu hrvatske manjine u Crnoj Gori i načinima na koji će ona kroz Ustav i zakonska rješenja, čije se usvajanje uskoro očekuje, biti zastupljena u crnogorskom parlamentu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora