Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio ministricu vanjskih poslova Republike Poljske Annu Fotygu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je ministricu vanjskih poslova Republike Poljske Annu Fotygu u sklopu njezinog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa te zahvalio na političkoj i tehničkoj podršci Poljske Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u koja se ogleda i u dobroj parlamentarnoj suradnji. U prosincu 2006. godine izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku poljskog Sejma je boravilo u posjetu Odboru za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora, a u svibnju ove godine se u Zagrebu očekuju i razgovori odbora za europske integracije dvaju parlamenata, dok će u ožujku Skupina hrvatsko-poljskog prijateljstva Hrvatskoga sabora boraviti u posjetu Poljskoj. Predsjednik Sabora je izrazio želju da se ova suradnja u parlamentarnim okvirima nastavi i na razini predsjednika dvaju parlamenta.

Poljska ministrica vanjskih poslova rekla je kako je Republika Hrvatska najvažniji partner Poljske u regiji, a Poljska je advokat Hrvatske u procesu integriranja u EU i NATO. Izrazila je nadu da će Hrvatska ostvariti članstvo u Europskoj uniji u skladu sa svojim željama 2009. godine. U vezi s tim je rekla kako Hrvatska ne smije biti talac rasprava o Ustavu koje se trenutačno vode unutar Europske unije. Iako nije uvijek lako postići konsenzus između 27 država, Europska unija nudi brojne mogućnosti, rekla je poljska ministrica naglasivši kako se sa zadovoljstvom može konstatirati da među poljskim seljacima, koji su uoči pristupanja Poljske EU bili veliki euroskeptici, sada ipak prevladava pozitivno raspoloženje. Ministrica Fotyga je ukazala na to da će značenje Hrvatske porasti njezinim ulaskom u EU kao i članstvom u NATO-u.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina